Начало Новини Актуално На най-горещия ден - шестима с инсулт в Стара Загора

На най-горещия ден - шестима с инсулт в Стара Загора

Актуално

Шестима покосени с инсулт са приели в Спешно отделение към МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора на 20 юли т.г. - денят, обявен от синоптиците за най-горещ това лято. Става въпрос за възрастни хора около и малко над 70 години,  предимно хипертоници, които трудно са понесли жегите и рязката смяна в атмосферното налягане.

Това каза за вестник Старозагорски новини д-р Милена Василева, завеждащ Спешното отделение.
Същия ден линейките са били повикани само за един колабирал пациент с топлинен удар. На вчерашното дежурство - 21 юли, до 14 часа е приет един пациент - с мозъчен кръвоизлив.
"Нито за миг не сме спрели работа в тези наистина най-горещи дни на годината. Слава Богу, лекари и сестри се справяме със свръхтежката ситуация и заедно с колегите от ЦСМП поемаме неотложните и спешни случаи", коментира д-р Василева.
Тя призовава възрастните хора, тези с хронични болести като диабет и високо кръвно налягане, да си стоят у дома в горещините. Нека пазаруват и вършат неотложните задачи в хладната част на деня. Да се пие много вода, да се яде лека храна, плодове и зеленчуци, съветват медици.
След сравнително поносимата прохлада през уикенда, когато термометрите ще паднат до 32 градуса, от началото на идната седмица идат нови горещини, прогнозират синоптиците. Лекарите призовават да сме разумни, за да не се окажат фатални жегите за някои от нас.

Още новини