Начало Новини Актуално На месец в бюджета на община Стара Загора влизат около 60 хиляди лева от Зелената зона

На месец в бюджета на община Стара Загора влизат около 60 хиляди лева от Зелената зона

Актуално

Стара Загора паркиране зелена зона

Автоматите за самотаксуване при паркиране в Зелена зона на Стара Загора не са свързани с НАП, съобщиха от Общинската администрация. Община Стара Загора е първата в страната, която е въвела Зелена зона” и автомати за талони за платено паркиране в централната градска част.

Това се случва по време на втория кметски мандат на д-р Евгений Желев.

В момента за престой от 30 минути се заплащат по 0,50 лева, като максимумът за престой е 3 часа. Автоматите разпознават и монети в евро, като съответно изчисляват продължителността на престоя по приетия курс.
Автоматите се контролират и проверяват всяка сутрин от служител на общинското звено Охрана общинска собственост. Когато липсва хартия, или са пълни, те спират да работят. В празнични или почивни дни фирмата Ханза”, която ги поддържа, ги проверява и сигнализира на общинските служители при нужда. При изваждане на касетата с монети, автоматът издава лента с датата и съответната сума, като е записан и броят, и видът на монетите. С тази касова лента служителят се отчита.

Приходите от касовите апарати се включват в приходната част на бюджета на общината. На месец служителите отчитат по 50-60 хил. лв. приходи за общинската хазна, съобщи Енчо Нендов, старши специалист Охранителна дейност в администрацията. За миналата година отчетените приходи от автоматите в Зелена зона” са 575 000 лева, от такси за положени скоби” – 107 065 лева и от Репатриране на автомобили и задържане с техническо средство – 72 727 лева, или общо близо 755 000 лева.

Талончето за платената такса се поставя на видно място на арматурното табло на автомобила. Контролът се извършва от двама общински служители и един полицай от Общинска полиция. Нарушителите се блокират, като се поставя скоба на предното ляво колело на автомобила и се таксуват 15 лв. от общинските служители срещу приходна квитанция, за да бъде премахната скобата. Ако собственикът в нарушение не се появи преди да изтекат два часа, но не се стигне до репатриране на автомобила, той заплаща 20 лв., за да бъде освободен. Ако автомобилът се репатрира, тогава се заплащат 40 лв., плюс такса за скобата и по 1 лв. на час за паркинга, на който е настанена колата.

Oт Общината съобщиха, че са закупени нови 4 автомата за самотаксуване при краткосрочно паркиране в Зелена зона” на Стара Загора и предстои монтирането им в близост до АГ-клиниката, Военното окръжие и улица Парчевич. До края на март общо 35 автомата ще обслужват гражданите на Стара Загора.
Общинското ръководство има амбицията да разшири Зелена зона и да увеличи сегашните обособени 420 паркоместа. Засега Общината разполага само с един репатриращ автомобил, който вече е на 6 години. Ръководството на Общинската администрация обмисля закупуването на втори, с по-добри показатели, който ще даде възможност да бъдат транспортирани по-големи автомобили.

В момента границите при режим на кратковременно платено паркиране Зелена зона” в Стара Загора са ул. Авг. Траяна” от север, бул. Славянски” от юг, от запад ул. ”Св. отец Паисий” и от изток - бул. Св. Патриарх Евтимий”, до Автогара-Стара Загора. В бюджета на община Стара Загора за тази година са предвидени средства за разширяването на обхвата на зелената зона за паркиране в централната градска част, както е записано в предизборната програма на новия кмет. В скоро време предстои разкриването на още 50 паркоместа – по ул. Св. княз Борис” на запад от ул. Х. Д. Асенов” и по бул. Руски”, в участъка между улиците В. Левски” и Авг. Траяна”.
Смисълът на въвеждането на Зелена зона” е осигуряването на места за паркиране в централната градска част, контролирането на достъпа на автомобили и формиране на зелени зони за отдих, до които гражданите могат да достигнат с автомобилите си.

Информация: вестник Новината

Още новини