Начало Новини Актуално На крив бизнес Австрия му пречи

На крив бизнес Австрия му пречи

Актуално

Призив за бойкот на австрийския бизнес у нас предизвика вълна от реакции. Той беше отправен от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, а не от целокупния български бизнес, както посочиха редица медии. Поводът беше отказът на Австрия да пусне страната ни и в сухопътния Шенген: Бизнесът предлага бойкот на Австрия заради Шенген.

На всеки е ясно, че пълноправното ни членство в Шенген е топ приоритет, но какви са пътищата за неговото постигане? Едва ли най-правилното решение е да бойкотираме австрийските бензиностанции и търговски вериги. Само помислете - ако не заредите на OMV, отивате в "Лукойл", примерно. Това ли е целта на г-н Велев? Той, впрочем, е сред откритите поддръжници на руския газ и поне досега не сме чували от него призив да бойкотираме каквото и да било, свързано с Русия. За супермаркетите изобщо няма да коментираме, защото е смехотворно.

Но ще попитаме така наречения индустриален капитал дали имаше такава остра позиция, когато се срутваха банки? Когато се изземаха бизнеси? Възмущението е конкретно срещу Австрия и само срещу нея, макар други държави да се държат доста по-нахално с нас, и то - в течение на десетилетия.

Впрочем, преди известно време Велев призова за бойкот срещу Нидерландия и "Шел", пак по повод Шенген. Тогава това мина между капките, но днес имаме рецидив и това едва ли е случайно. Понеже ни намират кусури, свързани главно с корупция и неефективен контрол, дайте да им покажем кои сме ние - "Булгар, булгааар", ако помните кой се биеше в гърдте с тази фраза.

Би било смешно, ако не застрашаваше реални бизнеси - и български, и австрийски, и мултинационални. Австрия е топ инвеститор у нас и да се зъбим на този инвеститор е просто инфантилно. Само ще споменем някои от по-едрите - А1, EVN, ОМV, Vіеnnа Іnѕurаnсе Grоuр - Вulѕtrаd, Unіqа, Моndі, Кrоnоѕраn, Ваumіt и редица други, разбира се.

Призивът за бойкот беше окачествен като "изключително неефективен" от шефа на друга бизнес структура - председателя на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов. “Ние разглеждаме всички инвеститори като наши съюзници“, припомни Симеонов: БТПП против бойкота на австрийския бизнес у нас.

Че идеята за бойкот на австрийският бизнес в България е грешка, схвана дори Бойко Борисов, който посъветва да се наблегне на общите ползи от пълноправното ни приемане в Шенген. \

Ако в изказването на Велев има нещо смислено, това е, че България не бива да бъде третирана като втора ръка държава. Но да плашим Австрия с българско вето на нейните инициативи в европейските институции е смехотворно - точно с това ще покажем изначалната си комплексарщина, която и без друго едва прикриваме.

Достойната ни реакция би била не конфронтацията, а прагматичният диалог. Ако наистина пропуснатите ни ползи са за 1 милиард евро годишно, си струва да се постараем това скоро да се коригира. Но някак не му отива точно на индустриалният капитал да се прави на синдикат и да зове за протестни действия. Правилното решение е бизнесът у нас да си поговори с австрийския бизнес и заедно да потърсят контакти с хората от политическите среди, които вземат тези решения.

И не на последно място - задължение на политиците е да търсят правилните ходове - както за Шенген, така и за премахването на обстоятелствата, заради които не ни приемат.

 

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/actualno/na-kriv-biznes-avstrija-mu-prechi-news_2134094.html © Actualno.com

Още новини