Начало Новини Актуално На Бузлуджа комунисти се обявиха срещу социалисти

На Бузлуджа комунисти се обявиха срещу социалисти

Актуално

Очакват ни може би най-тежките избори за кметове и президент, които съвременна България е виждала. Срещу нашите хора ще се хвърли целият ресурс на държавата на ГЕРБ." Това заяви от Историческа поляна на връх Бузлуджа лидерът на БСП Сергей Станишев. Въпреки капризите на времето, в събота там се събраха близо 50 хиляди души от цялата страна, за да участват в националния митинг-събор, посветен на 120-годишнината на левицата. Съборът бе под мотото: "120 години - съвременници на бъдещето.

Според Станишев, в кампанията срещу кандидатите на левицата ще се "изсипят десетки милиони лева, целият медиен ресурс, под контрола на управляващите", които са подели, по думите му, "курс на пълзящ авторитаризъм и диктатура, които се насаждат в България".
В словото си от върха той припомни делото на първооснователите на социалистическата партия и заяви, че за 120 години левицата е научила възможно най-тежките уроци за една партия: урока на клеветата, дирижираната омраза, разстрела и бесилото, които не са страшни, ако следваш своя идеал. "Властта сама за себе си не е достойнство и не може да бъде цел. Днес живеем в държава, която се управлява арогантно, нахално, чрез лъжи, клевети, репресии", заяви лидерът на БСП.
Последните две години били тежки за левицата, припомни още Станишев, но според него в този период партията е извлякла своите поуки.  
От Бузлуджа той призова симпатизантите и членовете на партията, българските граждани да подкрепят кандидата за президент на БСП Ивайло Калфин, който бил носител на техния идеал и можел да върне социалния и демократичен характер на  републиката, пише вестник Старозагорски новини.
От трибуната кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев определи предстоящите избори за местна власт и държавен глава като "свещена война за вземането на България обратно и връщането й на хората". "Заради вас аз ще взема София", каза Кадиев.
На свой ред кандидатът за президент на левицата Ивайло Калфин заяви, че на изборите "ние ще спрем това, което мачка страната от две години, и ще докажем, че страната има и друг път и социалните идеи ще пребъдат в България".  
След края на митинга лидерът на социалистите и кандидатът за президент се снимаха дълго със стотиците желаещи да си направят снимка за спомен от Бузлуджа 2011.
От името на партийната организация в Карабунар, Станишев получи ръчно изработена детска българска носия - сукманче и забрадка, за малката си дъщеричка Дария.
Минути преди началото на митинг-събора на левицата над Историческа поляна на Бузлуджа делтапланер изсипа хиляди позиви-обръщения от името на ЦК на Съюза на комунистите в България. В позива се казва, че "днес партийците от "Позитано" 20 не могат да скрият своя политически и морален банкрут, защото брутално избягаха от идеали, морал, дълг и отговорност". "Когато държавата е на колене, народът трябва да се изправи", се казва още в комунистическия позив.
Тази година на естрадата на Бузлуджа, освен Станишев и Калфин, се качиха кандидат-кметове на социалистите от цялата страна. Сред тях бе и най-възрастният социалист в България - 101-годишният Асен Котов.
По повод юбилея на партията 120 нови социалисти получиха в събота партийните си книжки. Станишев лично връчи партийния билет на 18-годишната Бетина Ковачева от Силистра.
Тази година поредната награда за млади политици на Института за млади политици "Николай Добрев" отиде при кандидат-кмета на Видин Герго Гергов. Наградата за политическа журналистика и публицистика на името на Георги Кирков получи проф. Андрей Пантев.

Още новини