Начало Новини Актуално На 20 април започва извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит

На 20 април започва извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит

Актуално
Извънредна имунизация

Министерството на здравеопазването предприема извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит. Тя ще започне на 20 април в рамките на Европейската имунизационна седмица и ще продължи до края на май.
Кампанията ще обхване деца с пропуски в имунизациите от 13 месеца до 7 години. Предполага се, че техният брой е около 70 000.

Повечето от тях са от малцинствени етнически групи  и са разпръснати в цялата страна, като по-големи контингенти има в областите Пазарджик, Пловдив, Варна, Хасково, Бургас, София град, Стара Загора, Сливен, Ловеч, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Имунизациите ще са напълно безплатни за децата и ще се финансират изцяло от МЗ. Те ще се реализират с помощта на Регионалните здравни инспекции. В екипите ще се включат и медицински специалисти от здравните и лечебните заведения на територията на областта. При нужда ще се разкрият временни пунктове за имунизации на място. Кампанията ще се подпомогне и от здравните медиатори, областните управители, НЗОК, БЛС, БЧК и други неправителствени организации.

Това е осмата извънредна имунизационна кампания в последните 20 години. От 1989 г. досега са провеждани кампании за имунизация срещу морбили, паротит, полиомиелит. Нуждата от тази извънредна имунизационна кампания за полиомиелит се налага заради епидемичен взрив в Таджикистан от миналата година. Той е причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия. Регистрирани бяха 458 лабораторно потвърдени случаи на полиомиелит, от които 29 смъртни. В Руската федерация бяха регистрирани 14 случаи, в Туркменистан - 3, в Казахстан 1. До момента в засегнатите държави са проведени общо 12 извънредни имунизационни кампании. През 2011 г. четири държави останаха ендемични, т.е. на тяхна територия дивият полиомиелитен вирус се разпространява от човек на човек неконтролируемо – Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия. Същевременно в ДР Конго, ЧАД и Ангола разпространението на див полиомиелитен вирус, прекъснато през 2010 г., се възстанови. Поради близостта на Афганистан със засегнатите прикавказки държави, рискът от нов внос и разпространение на див полиомиелитен вирус в Европейския континент продължава да е много висок. Европейското бюро на СЗО обърна специално внимание на ситуацията в България. Повишеният риск за страната е свързан с очакваното ниско имунизационно покритие срещу полиомиелит сред определени етнически групи по подобие на това срещу морбили. През изминалите две години то доведе до сериозна епидемия от морбили в България. Този риск налага и извънредната имунизационна кампания срещу полиомиелит.

Въпреки пропуските сред определени групи от населението имунизационното покритие у нас е традиционно високо – около 90%. В България са задължителни имунизациите срещу 11 заразни заболявания - туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип Б, хемофилус инфлуенце тип Б и пневмококови инфекции. На този етап МЗ не смята да въвежда нови ваксини в имунизационния календар.

Още новини