Начало Новини Актуално На 2 февруари в Стара Загора ще броят петлите

На 2 февруари в Стара Загора ще броят петлите

Актуално
Петльовден в Стара Загора

Известни старозагорски зевзеци ще отбележат 2 февруари - Петльовден с атрактивни прояви. Инициативен комитет е взел съгласието на Националния статистически институт (НСИ) да започне преброяването на петлите в град Стара Загора. Председателят Тенко Калайджиев е направил предложението във връзка с предстоящия празник – Петльов ден.

Инициаторите са смутени, че от Старозагорските дворове и къщи постоянно се чуват кудкудякания на кокошки, а не се извисяват гласовете на петли.
Сборен пункт на петлите се обявява кафе-аперитив „При кмета” на 02.02. 2011 г. от 10:00 часа.
Подадена е молба до Общинската администрация да разреши, според закона за манифестации и протести, провеждането на градски мероприятия на открито, свързани с празника, по начин, уреден със законови разпоредби.
Според непроверени данни, високоотговорна Кокошка е подкрепила инициативата на петлите и в тяхна чест ще бъде изпълнена фолклорната песен „Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша” и коктейл, финансиран от сдружението на кокошките-носачки.
Катедрата към Тракийския университет, занимаваща се с проблемите на възпроизводството на петлите, ще открие художествено-документална изложба на тема „Петелът вчера, днес и утре”.
Куратор на изложбата е г-жа Росица Ранчева.
Напред петли! Заемете полагащото ви се достойно място в къщи, на масата и в леглото!, призовават инициаторите.

Още новини