Начало Новини Актуално На 17 март Община Стара Загора отваря офертите на фирмите, които ще работят по платформата за доставка на електронни усл

На 17 март Община Стара Загора отваря офертите на фирмите, които ще работят по платформата за доставка на електронни услуги

Актуално

На 10 и 11 март в хотел Шератон в столицата се проведе 11-та национална конференция по електронно управление, в която участва и Община Стара Загора. Общината е в процес на изпълнение на проект, гарантиращ по-голям брой електронни услуги на гражданите.

Конференцията имаше за цел представянето на успешните практики и проекти във всички нива на администрацията, както и анонсиране на новите стратегии и планове за развитие на ефективно електронно управление в България. Може би най-полезна за присъстващите бе активната дискусия между представителите на централната, местната и областните администрации, донорски и международни организации с фокус на дейността върху административната реформа и електронното управление, пише вестник Национална бизнес поща.

От. юни 2008 г. българските общини по закон са задължени да предлагат такива услуги, но истината е, че нито една не разполага с достатъчния административен и технически капацитет да го прави наистина качествено, сподели секретарят на Община Стара Загора Николина Горова, която участва в конференцията. Тя наблюдава и изпълнението на проекта в старозагорската общинска администрация.
Проблем не само за българските общини, но и в развитите страни от ЕС, е и необходимостта гражданите да имат електронен подпис, за да могат реално да се възползват от по-голямата част от услугите. Ако само юридическите субекти на първо време могат да получат качествена електронна услуга, това ще е сериозна крачка към облекчаване на работата на бизнеса, смята г-жа Горова и точно затова Общината ще направи всичко възможно проектът да заработи в Стара Загора в най-кратки срокове.

На 17 март ще бъдат отворени офертите на фирмите, които кандидатстват за работа по електронната платформа за доставяне на услугата. Документация са закупили 10 фирми, но все още не е ясно колко от тях ще участват, защото вече веднъж процедурата бе прекратена след като се оказа в деня на отварянето на офертите, че само една фирма е подала такава. Дано този път нещата се развият по благоприятен за работата начин, защото сроковете са много кратки - избраната фирма трябва напълно да е приключила работата си по проекта още в началото на месец юни, обясни г-жа Горова.

Още новини