Начало Новини Актуално На 16 и 17 април - Еко уикенд в Стара Загора

На 16 и 17 април - Еко уикенд в Стара Загора

Актуално
Еко уикенд в Стара Загора

Еко уикенд в Стара Загора организират на 16 и 17 април в Стара Загора ГПЧЕ Ромен Ролан по проект на WWF Австрия и съвместно със Зелени Балкани, Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед и Туристическо дружество Сърнена гора.

В интересната проява ще бъде включена и разходка по обновена от ученици от гимназията и Туристическо дружество Сърнена гора пътека от Стара Загора до с. Ягода.

Мащабната PR кампания преди самия уикенд включва образователни визити в училища и интересни конкурси със страхотни награди, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Основната ни цел е да информираме гражданите за екологичните проблеми на планетата и да им предложим начини за тяхното решаване. Консуматорското общество е довело до изчерпване на природните ресурси почти изцяло. С това темпо скоро няма да ни остане и все още неизползваната от тях част. Електроенергията, горивата, чистата вода и храната не са безкрайни.  Ето защо всички трябва активно да участват в съхраняването на планетата чрез промяна на начина си на живот – казват учениците от ГПЧЕ Ромен Ролан.

Големият конкурс в рамките на Еко уикенд ще бъде за вегански (постни) рецепти за кулинарна книга, която ще бъде издадена след приключването му. Всеки, изпратил рецепта, ще участва в томбола с награди. Рецептите обаче нe бива да съдържат никакви животински продукти (яйца, масло, млечни продукти, месо).

Част от нашето неприятелско отношение към природата е редовната консумация на животински продукти, тъй като отглеждането на животни за храна изисква изразходването на най-много природни ресурси. Знаехте ли, че общото тегло на всички животни, отглеждани за храна надвишава общото тегло на всички диви животни двадесет пъти? Това обаче не означава, че трябва да се лишим от месо и животински продукти напълно, а просто да ги ограничим. Така ние намаляваме своето вредно влияние над природата многократно. Веганското хранене е без присъствие на животински продукти. Т.е. включва всякакви храни освен месо, млечни продукти, сметана, яйца – се казва в обръщението на организаторите на конкурса.

Учениците от ГПЧЕ Ромен Ролан ще залесяват по инициатива на проекта Цели на хилядолетието към ООН и ще работят по проект на осмокласници от гимназията за здравословно хранене в училище чрез предлагане на повече здравословни продукти и реконструиране на училищния стол и закусвалнята.

За участие в конкурса с рецепти и за повече информация - Facebook: Еco Weekend Stara Zagora , e-mail: ecoweekend@gmail.com , blog:  http://ecoweekend.wordpress.com

Още новини