Начало Новини Актуално На 15 септември пускат в експлоатация 1 блок на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово

На 15 септември пускат в експлоатация 1 блок на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово

Актуално

Ръководството на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово обяви сериозен напредък при изграждането на централата, в която американската енергийна компания инвестира 1,3 млрд. евро. Тя се състои от 2 блока с обща мощност 670 мегавата. Очакванията са първи блок да бъде пуснат в експлоатация на 15 септември, а втори - месец по-късно. Първата мощност е в пусков етап и работи с 50% от капацитета си. Намираме се и в ранен етап на пускане на 2-ри блок.

В момента работим на дизелово гориво и постепенно ще преминем към изгаряне на въглища, съобщи изпълнителният директор на централата Рой Рийд. Приключила е работата по изграждането на Съоръжението за депониране на отпадъците. Аварийната площадка за временно съхраняване на отпадъци, която американската компания възнамерява да изгради в близост до Механотехникума и жилищни сгради, провокира недоволството на местното население. От Ей И Ес уверяват, че площадката е безопасна за населението и ще се използва само в случаи на авари на гумено-лентовия транспортьор, само ако не бъдат отстранени в рамките на 48 часа. Отпадъци на аварийната площадка могат да бъдат съхранявани за минималния срок от 7 до 10 дена.

Община Гълъбово все още не е ииздала строително разрешение за Аварийната площадка. Ако документът не стане факт, ще се търсят други варианти, които да удовлетворят и централата и местното население. Възможно е и да не бъде изградена резервната площадка, каза минеджърът на депото за отпадъци Светослав Николов.

В ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово и на съоръжението за депониране на отпадъци ще работят 350 души. 25% от тях са от община Гълъбово. Ръководството на централата очаква да подпише споразумение с общината, в рамките, на което да осигури 1 млн. евро за подобряване на инфраструктурата. В резултат на социално ангажираната си политика американският инвеститор очаква да работи гладко с местната власт и да се изчистят юридическите проблеми, възникнали до този момент.

Още новини