Начало Новини Актуално На 15 ноември почитаме паметта на загиналите при катастрофи

На 15 ноември почитаме паметта на загиналите при катастрофи

Актуално

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден във всички страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия.


За първи път денят е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията Мир на пътя поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни. Световният ден на възпоменание стимулира църквата, училищата, общините, отговорните държавни институции да обърнат по-сериозно внимание на жертвите от пътно-транспортните инциденти, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР - Стара Загора.
В деня на почит нека бъдем съпричастни и към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – пожарникари, полицаи, лекари, медицински сестри.
На този ден в много страни по света се организират различни актове на възпоменание, посещават се местата, където са загинали хора, откриват се мемориали на жертвите и др.
През 2009 година денят на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествияе 15 ноември. Нека на тази дата да почетем паметта на хилядите загинали без време по пътищата на страната ни при пътно-транспортни злополуки – гласи обръшението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е и  председател на ДОККПБДП -  Всяка седмица 19 българи - мъже, жени и деца приключват своя жизнен път заради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи се отчитат като статистика, семейства остават завинаги без своите близки, с ограбени съдби и болка до края на живота им. Повечето от тези инциденти са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до невъзвратими загуби. Нека заедно - всички институции и участници в движението, с повече воля и упоритост обединим усилията си и направим нашите пътища по-безопасни за всички. На 15 ноември от 11.15 ч. в Катедралния храм “Св. Димитър” ще бъде отслужена заупокойна молитва, за да спомним в този ден за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажат съчувствие към семействата им. На панихидата ще присъстват представители на полицията, местната и изпълнителната власт, младежки и граждански организации – БЧК, СБА и др.

 

Още новини