Начало Новини Актуално На 1,5 млрд. лева ще бъдат вложени в инфраструктура през 2012 г.

На 1,5 млрд. лева ще бъдат вложени в инфраструктура през 2012 г.

Актуално
Пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) планира значителни реформи, една от тях - във водния сектор. Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на шестата годишна среща на бизнеса с правителството.

В последните години няма инвестиции във водния сектор. От следващата година планираме да окрупним управлението на сектора и да дадем възможност на бизнеса да влезе в този процес, така както е направено в София. На териториален принцип ще бъдат уедрени зоните, които се обслужват. Не е логично в едно населено място да имаме повече от един ВиК-оператор, посочи министърът. Ще се направи и анализ на активите, както и на ценообразуването, предаде БТА, цитирана от econ.bg.

Друга дейност, върху която МРРБ ще се фокусира, ще бъде енергийната ефективност. Над 700 000 са апартаментите, които трябва да бъдат санирани и това може да се случи с програмата за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, посочи министърът. Първоначално инвестицията в програмата ще бъде около 60 млн. лв., а впоследствие ще се търси европейско и банково финансиране.

МРРБ работи не само по изграждане на магистрали, но и по реконструкция или рехабилитация на около 3000 км пътна мрежа, посочи Лиляна Павлова. Над 1,5 млрд. лева са предвидените за следващата година средства за изграждане на инфраструктурата.

Още новини