Начало Новини Актуално На 15 април здравни работници и граждани - на мълчалив протест пред РЗИ

На 15 април здравни работници и граждани - на мълчалив протест пред РЗИ

Актуално

Здравните работници от МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" се събират на мълчалив протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция в 10.30 часа, половин час преди извънредното Общо събрание на акционерите на болницата, насрочено за петък, 15 април, от 11 часа. Очаква се и гражданите на Стара Загора да подкрепят сегашното ръководство на най-голямата болница в областта, информира лидерът на КНСБ в здравното заведение д-р Атанас Бадов.

На събрание на двете синдикални структури - КНСБ и "Подкрепа", са уточнени подробностите за подкрепата и против решението на здравния министър да "спусне" парашутиста д-р Петър Атанасов за нов изпълнителен директор на МБАЛ "Киркович".
"Съгласно закона, всеки редовен член на синдикална организация има право на 28 часа годишно отсъствие от работа с разрешение на прекия му шеф, за да участва в синдикални мероприятия. На работното събрание днес (б.а. - вчера, 12 април) сме уточнявали процедурата, както и броя на хората, за да осигурим автобуси до сградата на РЗИ. За митинга сме пуснали съответните документи до кмета на Стара Загора, за да ни разреши сбирката. Приканваме всички граждани на Стара Загора да се присъединят към нас на 15 април в 10.30 часа", каза Петър Ялъмов - лидер на КТ "Подкрепа" в болничната организация.
Синдикалистите от здравното заведение са категорични, че протестът ще е съвсем мирен. Те очакват подкрепата на старозагорци, така както миналата пролет не допуснаха парашутист да стане директор на Операта в Стара Загора.
Преди повече от месец в нарочна подписка над 800 души, от работещите 1080 в болницата, се подписаха в подкрепа на сегашния директорски борд и изпълнителния директор д-р Николай Колев. Очаква се на протеста пред сградата на РЗИ в петък да се съберат най-малко толкова здравни специалисти и още толкова граждани, пише вестник Старозагорски новини.
Репортерско проучване на "Старозагорски новини" показва, че своята подкрепа за каузата ще дадат работещите в общинските диспансери, които още на подписката преди месец афишираха своята позиция.
Управителят на ДКЦ 1 д-р Георги Лисичков обобщи настроението на работещите в здравния сектор специалисти:
"Лично аз съм твърдо против тези тоталитарни и силови методи на кадруване. Колкото и елементарен да е примерът ми, не може Илиан Илиев да стане треньор на "Милан".
Ако здравният министър ни прати кадър за директор на болницата със 130-годишна история, то нека да е шефът на "Пирогов" или директорът на Варненската МБАЛ примерно.
Смешно е, за да не кажа по-силна дума, да си натрапваш приятелите, които нямат опита за толкова голямо здравно заведение и не познават никого. Въобще смятам, че здравният министър не трябва да се крие, а да дойде тук в Стара Загора и да обясни дори и за това защо трябва да се обединяват двете многопрофилни болници."

Още новини