Начало Новини Предстоящо На 10.11. предстои ново обсъждане на Закона за енергетиката

На 10.11. предстои ново обсъждане на Закона за енергетиката

Предстоящо

От КНСБ при ТЕЦ 2 публикуват чрез социалните мрежи следното:

Знаем, че на 5 октомври 2023 г., докато ние стояхме по блокадите и се борихме за бъднините на България, Народното събрание ни атакува на втори фронт в тила и прие и гласува изключително неблагоприятния за страната ни закон, който предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.


На 18 октомври, за щастие президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката и това донесе надежда, че може би някой в институциите някъде наистина мисли за народа.


На 25 октомври енергийната комисия се събра на свое заседание, за да прегласува отново законопроекта. На заседанието присъстваха много гости, както и секретарите по право и икономика на президентската институция, които изложиха мотивите за наложеното от президента вето.
Ето и резюме за мотивите на вето от президентската институция, които всъщност са изложени и в повечето становища, изпратени до енергийната комисия и НС, както и от опозицията в пленарна зала:


„Реформата въвежда положения, рискуващи благосъстоянието на българския народ, предвид нейните кратки срокове и липсата на разработени модели за нейното осъществяване. Скокът на цените може да се окаже рязък и шоков, а механизмът за компенсация не предоставя гаранция, че този шок може да бъде преодолян.


По отношение на енергийната система първо законът заличава фигурата на обществен доставчик на НЕК, но не урежда дългосрочните договорни отношения на това предприятие с централите за лигнитни въглища. Това може до доведе до критично състояние на финансовото състояние на НЕК. И второ - премахването на енергийния микс за регулирания пазар и отпадането на възможността със заповед министъра на енергетиката да определя годишни количества енергия, които НЕК да изкупува от“ ТЕЦ Марица изток 2“, сериозно ще застраши функционирането на държавната ТЕЦ и на „МИНИ Марица-изток“ ЕАД и това ще се случи още през средата на следващата година. Това само по себе си трудно може да бъде съотнесено със споразумението, което министър-председателят и група народни представители подписа с протестиращи енергетици и миньори и което по късно стана и решение на Народното събрание.


Предприемането на една такава голяма реформа, без необходимите анализи и оценка, без необходимите пазарни и финансови модели, за да се удостовери дали ще има достатъчно средства, за да се компенсират всички тези потребители, може да доведе до сериозни рискове и за икономиката и за социалния мир.


Социално-икономически факт е, че стандартът на живот на нашия народ е далеч от средния в ЕС както и че ние сме най-бедните граждани в съюза и с неразвита икономика.


Нямаме никаква яснота и как тази реформа ще бъде отразена в бюджета следващата година и колко ще бъдат необходимите средства за компенсиране на потребителите и енергийно бедните. Няма такива разчети и затова ние нямаме увереност че наистина ще бъдат компенсирани, а това може да доведе до много тежка ситуация на фалити. Има много негативни сценарии, които виждаме и могат да се развият, според анализа, който ние направихме в Президентската институция.


Призовавам всички тези фактори да бъдат отчетени!“


▶️Въпреки изложените мотиви, както и тези от страна на социални партньори и на опозицията, Законопроектът бе гласуван повторно с 11 гласа ЗА, 3 гласа ПРОТИВ и нула въздържали се и ще бъде върнат в НС.
⁉️ЗАЩО?!!
Реформите и законите, които Народното събрание прави и гласува, би следвало да имат една цел - ПОДОБРЯВАНЕТО ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И НА ИКОНОМИКАТА в страната ни. Очевидно е, че този закон не само не прави това, но и значително влошава статуквото на държава и рискува сигурността на цялото общество. Въпросът е, ако целта на законите НЕ Е подобряване благосъстоянието на страната ни, то тогава КАКВА Е?
⛔️Краткият показателен отговор на председателя на енергийната комисия Делян Добрев на същото това заседание бе следният: Знаем, че има заложени проблеми в приемането на този закон и че не трябва да приемаме такива закони но обстоятелствата ни притискат да направим точно това. Намираме се в ситуация, в която този законопроект е заложник на проект заложен Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Ако не приемем повторно този законопроект, означава че рискуваме средства по ПВУ.‼️
Пълен абсурд е да изречеш нещо такова в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!!!
‼️ Това го слушаме вече от толкова време по толкова институции, че вече се превърна в мото но управлението на България: Ако не унищожим сега това нещо, ще изтървем едни пари!
????????Целта е винаги една във всички реформи и планове, с които се сблъскахме и срещу, които се борихме: ПАРИТЕ ЗА СМЕТКА НА ХОРАТА!
Ако изпишат това изречение на новата сграда на Народното събрание, ще опишат с прецизна точност настоящата действителност в управлението на държавата.
Защото е видно, че правителствата и Народните събрания се сменят, но линията на истинския управляващ – НЕ.
„ПАРИТЕ ЗА СМЕТКА НА ХОРАТА“ след време ще бъде отделен дял от съвременната ни история.
Ако искаме да оцелеем след този период и децата ни да я изучават, трябва да се събудим СЕГА!!!

Още новини