Начало Новини Актуално На 10 септември синдикатите решават как ще протестират

На 10 септември синдикатите решават как ще протестират

Актуално

Ако правителството не оттегли от Народното събрание Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, на 10 септември Координационният съвет на КНСБ ще разгледа предложението на Изпълнителния комитет на организацията за консолидирани стачни и протестни действия. Това съобщи председателят на Федерацията на независимите миньорски синдикати инж. Пенчо Токмакчиев.

Ръководството ще получи пълномощия да съгласува времето, в което ще се проведат тези действия, с КТ "Подкрепа", информира вестник Старозагорски новини.
"Стигнахме до това решение след сериозен анализ на нарастващото социално напрежение в нашите структури, предизвикано от приетия на 4 август от правителството законопроект, който е внесен в Парламента без да е обсъждан в Националния съвет за тристранно сътрудничество и Надзорния съвет на НОИ. На заседанието на Изпълнителния комитет в края на миналата седмица ние призовахме министър-председателя Бойко Борисов и правителството да оттегли документа, като изложихме и мотивите си", коментира синдикалистът.
Според синдикатите законопроектът посяга на завоювани права на българските граждани, като прехвърля тежестта на финансовата ситуация в осигурителната система върху работещите. Предложените в него промени няма да решат финансовите проблеми на държавното обществено осигуряване нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план, а провокират социално напрежение и реакции. В някои браншове и отрасли това може да предизвика трудно контролируеми и кризисни ситуации, предупреждават от КНСБ.
За да се избегне това, от КНСБ предлагат своя цялостна и аргументирана концепция за осигуряване на баланс между подобряването на осигурителните права и постигането на финансова жизнеспособност на системата.
Вчера представители на КНСБ имаха среща с членове на Постоянната комисия по труда и социалната политика в 41-вото Народно събрание.

Още новини