Начало Новини Актуално МЗХ: Захарта в Старозагорска област се продава по-евтино в малките магазини

МЗХ: Захарта в Старозагорска област се продава по-евтино в малките магазини

Актуално
цени захар Староразагорска област

През периода 12 – 19 септември 2012 г. се отчита леко понижение на средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната.
Средната цена на едро на захарта намалява с 0,5% спрямо предходния седмичен период до 2,10 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове захарта се търгува на цени от 1,86 лв./кг до 2,40 лв./кг, съответно в Добрич и Разград.

В преобладаващата част от областите се наблюдава разнопосочно седмично изменение на цените на едро, в диапазона от -5,3% в Русе до +1% в Шумен.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително понижение с 0,4% спрямо предходната седмица, до 2,23 лв./кг. По области, в тези търговски обекти захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,14 лв./кг (Благоевград, Враца и Монтана) до 2,40 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Седмични ценови изменения се наблюдават в десет от областите, като в девет от тях е налице понижение на стойностите в границите от 0,2% (Варна, Видин, Добрич и др.) до 4,5% (Сливен и Ямбол). Незначително поскъпване на продукта се регистрира единствено в Русе – с 0,9%.

При търговията на дребно в другите търговски обекти (ДТО) захарта също поевтинява средно с 0,4%. В малките магазини цените на продукта варират в границите от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Монтана и Шумен). В преобладаващата част от областите се наблюдава поевтиняване на продукта, в рамките на 0,2% - 1,7%.

Средно за страната, цената на дребно на захарта в ГТВ продължава да е с 0,09 лв./кг по-ниска от тази в другите търговски обекти, като най-голяма разлика е отчетена отново в Монтана – 0,31 лв./кг. И през тази седмица в някои области (Ловеч, Кърджали, Велико Търново, Перник и Стара Загора) цените на захарта в малките магазини са малко по-ниски от тези в големите супермаркети (до 0,05 лв./кг), съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се регистрира отново в Плевен – 0,44 лв./кг в ГТВ и в ДТО. В четири от областите - Разград, Варна, Враца и Монтана, цените на захарта в големите супермаркети (а във Варна и в малките магазини) са по-ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,21 лв./кг.

Още новини