Начало Новини Актуално МЗ: Не се предвижда затваряне на училища и детски градини заради вирусния хепатит

МЗ: Не се предвижда затваряне на училища и детски градини заради вирусния хепатит

Актуално
Стара Загора

В два региона на страната – Стара Загора и Хасково, има повишаване на заболеваемостта от хепатит А. Предпоставка за това е сезонът, тъй като пикът на заболяването е в късната есен и през зимата. Хепатит А има цикличност на проявяването си, заболеваемостта традиционно се повишава през 5 до 8 години.

Болестта не налага предприемането на специфични противоепидемични мерки, тъй като има дълъг инкубационен период. Поради тази причина в двата региона не се предвиждат ограничителни мерки като затваряне на училища, детски градини или спиране на планов прием в болниците, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. В двата региона са взети всички нужни мерки за ограничаване на заболяването. В болниците са разкрити допълнителни инфекциозни легла, има възможност за разкриването на още при нужда. Изпратени са предписания за работа на общопрактикуващите лекари и в заведенията за обществено хранене. При нужда МЗ има готовност да изпрати на място инфекционисти. 
Хепатит А се предава по фекално-орален път, той е познат като болестта на мръсните ръце. Най-надеждният път за защита от болестта е добрата лична и обществена хигиена. Болестта започва като грип - с висока температура, втрисане, отпадналост и мускулни болки. Първите болестни прояви са нехарактерни. Най- често заболяването започва със смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост “под лъжичката” и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек. Посочените оплаквания продължават няколко дни и към тях се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията. Заболяването може да протече и без поява на жълтеница. При всяко неразположение потърсете медицинска помощ.

Още новини