Начало Новини Актуално МВФ: Не препоръчваме прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към НОИ

МВФ: Не препоръчваме прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към НОИ

Актуално
Стара Загора

Техническата мисия на Международния валутен фонд (МВФ) за пенсионната реформа не препоръча прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). Според експертите – това би било връщане назад.

Системата на пенсионното осигуряване в този й вид, е добра, но трябва мерките за подобряване на състоянието й да са по-решителни, съобщи Агенция Фокус. Евентуалното прехвърляне на фондовете ще донесе 20-30 милиона лева годишно в бюджета на НОИ, което е значителна цифра, но не е толкова голяма колкото дефицитът в системата.
Обсъжданите сега мерки – повишаване на осигурителната вноска с 1.8 % от 2011 година и плавно повишаване на възрастта за пенсия от 2015 година ще постигнат спестявания от 1 % от БВП в краткосрочен план, но предвид дисбалансите в пенсионната система, които са 5-6 пъти по-големи, тези мерки няма да са достатъчни да покрият дефицита в пенсионната система.
Ръководителят на мисията Емануеле Балдачи посочи, че размерът на пенсията в първия стълб трябва да зависи от размера на вноските, както е в страни като Швеция и Полша, и това може да бъде направено в средносрочен план. Тази мярка не е толкова належаща, колкото например повишаване на пенсионната възраст и на осигурителната вноска.
Според експертите - професионалните пенсионни фондове трябва да започнат колкото се може по-бързо да изплащат пенсии за ранно пенсиониране.
До 2050 година над една трета от пенсиите ще се изплащат от пенсионните фондове по втория стълб. По-високи пенсии могат да се постигнат чрез доброволни, освободени от данъци спестявания в пенсионните фондове по третия стълб.
В отговор на демографските тенденции са необходими допълнителни реформи, за да се гарантира финансовата стабилност на системата на общественото пенсионно осигуряване, подчертаха експертите от МВФ. Според тях законодателството би могло да предвиди и автоматични корекции на обезщетенията и вноските при отсъствие на корективни мерки в случай на по-високи от очакваните дефицити в пенсионната система.
Допълнителни 4 % спестяване от БВП може да се постигне чрез преминаване към ценово индексиране на обезщетенията от 2013-а година, увеличаване на вноската за втория стълб с 2 процентни пункта от 2017-а година, продължаване на увеличението на стажа и повишаване на възрастта за пенсиониране от 2017-а г. с шест месеца всяка година, докато не стигне 66 години и за мъжете, и за жените. След 2028-а година възрастта за пенсиониране да се обвърже с продължителността на живота.

Още новини