Начало Новини Актуално Музика без граници – концерт на Хора на Държавна опера Стара Загора

Музика без граници – концерт на Хора на Държавна опера Стара Загора

Актуално

Станалият вече традиционен пролетен концерт на хора на операта ще продължи линията от последните години, в която представя модерно произведение, насочено към различни възрастови и естетически вкусове.

Тази година, на 19-ти май от 19 часа в Операта, под диригентството на Младен Станев ще чуем Миса Танго на съвременния аржентински композитор Мартин Палмери.

Мисатанго(позната и като Меса от Буенос Айрес) е пленително произведение, изтъкано от ритмите, мелодиката и страстта на тангото – огненият танц, чрез който можем да изразим чувствата си, всяко моментно състояние и емоция в живота, дори и религиозната си отдаденост. Универсалността на този популярен и обичан музикален езикдостига лесно до всички нас и ни прави съпреживяващи. Написана евърху латинския текст на месата -ясно послание, че човешката чувственост се изразява във всичко – и във възходите и спадовете на живота, и в любовта, и в страданието, както и в неизменната част от всичко – вярата ни, която е облечена  тук в изключително човешкия темперамент на ежедневието и празника. Произведението е създадено през 2006 г. и от тогава насам е спечелило сврръхпопулярност далеч зад пределите на родината си. Освен че е преминало през репертоара на почти всички филхармонични състави, ежегодно в различни европейски столици се прави фестивал с името на Мисатанго (тази година център на събитието е Берлин), който събира множество изпълнители и публика от цял свят.

Мартин Палмери е роден в Буенос Айрес през 1965 година. Получил е образование като инструменталист, певец, хоров, оркестров диригент и композитор, има изключително богато творчество в областтакакто на традиционните танцови форми, така и на мащабни оркестрови и кантатно-ораториални творби. Почти половината от времето си прекарва в концертни пътувания из Европа, много често именно ангажиран с интерпретацията като пианист и диригент именно на това произведение.

Пространствените хорови номера на месата, в които изключително майсторски се преплитат полифоничните елементи на старинната музика с искрящата определено жанрова звучност на тангото, са подчертани от специфичния партньор – инструменталния съпровод. Камерен щрайх оркестър в състав  концертмайстор  Емил Шейтанов, Константин Косев – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ани Михайлова – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, пиано – Мануела Манолова, и специфичният аржентински инструмент бандонеон, близък по звучност до по-разпространения в европейските страни акордеон. Изпълнител на този инструмент в концерта е Георги Иванов – дипломант на Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив,  студент на изтъкнатия наш изпълнител Ангел Маринов. Солистичната мецосопранова партия е поверена на Добринка Койнова-Бирман, дългогодишен артист-хорист в театър Люнебург, Германия и вокален педагог на студентския хор към театъра, а отскоро – член на състава на Държавна опера Стара Загора. В това произведение тя има заслуга и като хормайстор при подготовката на произведението.

 

Още новини