Начало Новини Актуално Мутрите на сухо, ако отпадне лицензионният режим при тютюна

Мутрите на сухо, ако отпадне лицензионният режим при тютюна

Актуално

Отпадането на лицензионния режим при изкупуването на тютюна трябваше да стане много отдавна, но явно досега не е имало политическа воля за извършване на това действие. Така старозагорският тютюнопроизводител и износител на тази култура Веселин Тодоров коментира предложеното от група депутати от ГЕРБ и прието на първо четене в парламентарната комисия по земеделие решение за либерализация на сектора.

Според него това щяло да даде на тютюнопроизводителите по-голяма свобода в търсенето и намирането на купувачи за стоката им.
"Досега голяма част от нас бяха принудени да минават, образно казано, през иглени уши, за да могат да получат най-добрата цена за тютюна си", заяви Тодоров. Според него старата практика на лицензирани купувачи давала възможност на "момчетата с дебели вратове" да създават своего рода монополизъм в бранша и окачестви инициативата на ГЕРБ като напредничава.
"Лицензионните структури бяха създадени изкуствено, за да обслужват нечии политически интереси", подчерта тютюнопроизводителят. Той е категоричен, че настоящото предложение е преди всичко в интерес на онези селски стопани, които досега продаваха тютюна си за жълти стотинки, а прекупвачите реализираха печалбите си на техния гръб. Тодоров изрази надежда, че по този начин изкупната цена на тютюна ще нарасне, тъй като ще бъде засилена конкуренцията сред търговците.
"Смело може да се каже, че това решение на земеделската комисия в Народното събрание ще направи така, че редовите производители на тютюн, голяма част от които са на дъното на социалната стълбица, най-сетне ще се замогнат", каза в заключение Тодоров.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини