Начало Новини Актуално МТСП намери пари за увеличение на минималната работна заплата

МТСП намери пари за увеличение на минималната работна заплата

Актуално
Тотю Младенов

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще осигури нужните средства за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли. Това съобщи днес ресорният министър Тотю Младенов, информира Dariknews.bg.

За вдигането на минималното възнаграждение от 240 на 270 лв. са нужни 7 млн. лева. Те ще бъдат осигурени от вече събраните пари от наказателни постановления, наложени от инспекцията по труда през миналата година и първите три месеца на тази година. Според представените данни ГИТ за миналата година е събрала 5 млн. лв., а за първите три месеца на тази година са събрани над 3 млн. лв., информира БТА, цитирана от econ.bg.

Искам да ви уверя, че съм си изпълнил ангажимента към колегата Дянков, осигурил съм необходимите средства от 1 юли да се увеличи минималната работна заплата, обясни социалният министър.

Припомняме ви, че преди няколко дни вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков призова социалния министър да намери пари за увеличението на заплатите. Според Дянков пари в бюджета, с които да се покрие увеличението, няма.

Социалният министър извърши проверка и на строителния обект на ИКЕА на Околовръстното шосе в София. Главната инспекция по труда установи там редица нарушения.

Днешната проверка не е случайна, защото този обект се проверява за четвърти път и всеки път се намират работници, които работят без трудови договори. Този път инспекторите са установили 20 такива. Младенов коментира, че това е сивата икономика, предаде БНР.

Още новини