Начало Новини Актуално МТСП: Безработицата значително ще се повиши през 2010 г.

МТСП: Безработицата значително ще се повиши през 2010 г.

Актуално

До пролетта на 2010 година безработицата значително ще се повиши, прогнозират от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), съобщава БНТ. Социалният министър Тотю Младенов прогнозира в интервю за БТА, че според него реалистичен би бил средногодишен процент за безработицата през 2010 година от 11.4 на сто. Заради кризата се съкращават наполовина средствата по националната програма за намалено работно време.

Срокът на ползване обаче се удължава от 3 на 4 месеца. Тази година около 20 хиляди души преминаха на 4-часов работен ден. Като компенсация фирмите получиха по 120 лева за служител. Работодатели обаче недоволстват, че условията, които поставя социалното ведомство, не ги улесняват: Кризата удари средствата, с които трябва да се борим с нея. Логично, но нелепо, предаде econ.bg. Това обяснява как догодина само една трета от хората, преминали на намалено работно време през 2009 г., ще могат да се възползват от тази антикризисна мярка, заявяват работодатели.
Заделили сме 3 милиона лева, което е за около 6 хиляди работници и служители. Тази мярка също ще действа от началото на 2010-та година, като вероятно в средата на януари ще има информация и ще може да започне подаването на декларации на работниците и служителите, обясни Елка Димитрова, директор на дирекция Политика на пазара на труда в МТС.
Началото на 2010 г. обаче се очаква да бъде най-тежко и с най-много безработни. Затова министерството дава възможност още след месец фирмите в нужда да въведат непълно работно време за период до 6 месеца. Само за четири от тях обаче ще получат месечно обезщетение от 120 лева за работник. Работодатели недоволстват от условията за отпускане на парите: Много от нашите партньори в чужбина, с които работим, имат възможност да работят при подобни условия, но при тях има в годишен план възможност за разпределяне на намаленото работно време и освен това държавата поема до 75% от възнаграждението на хората за времето, за което не работят, обясни Владимир Спасов, изп. дир. на машиностроителната фирма М+С Хидравлик.
У нас Кодексът на труда дава право работодателят да ползва мярката само веднъж в годината. При това месеците, за които ще вземе пари, трябва да са последователни.
 Има ефект, когато се получава по-продължително време, и целта ни е тези служители да бъдат задържани на работните си места и да не потънат в пазара на труда, обясни Елка Димитрова.
Въпреки недоволството, работодателите все пак признават, че намаленото време им дава глътка въздух да оптимизират разходите във фирмите. Свитият бюджет министерството ще компенсира с възможностите на оперативната програма Човешки ресурси. При нея работодателите могат да се възползват до 6 месеца, а парите за работник на 4 часа са 176 лева.

Още новини