Начало Новини Актуално МС прие: Предучилищната подготовка става задължитела от 5-годишна възраст

МС прие: Предучилищната подготовка става задължитела от 5-годишна възраст

Актуално

Въвеждането на двегодишна задължителна подготовка преди постъпване в първи клас ще допринесе за намаляването на необхванатите и отпадащи от училище деца, както и за социализиране на децата, включително и на тези, за които българският език не е майчин. Това каза министърът на образованието, младежта и науката след заседанието на Министерския съвет,  по време на което бе приет проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за народната просвета.

Подготовката на децата за училище да е задължителна в годината, в която детето навършва петгодишна възраст и да се осъществява в подготвителни групи в детските градини и училищата, предвиждат одобрените от правителството промени, съобщиха от правителствената пресслужба.
Причините, които налагат измененията, произтичат от поетите от правителството ангажименти, както и от работната програма „Образование и обучение 2020” за изпълнение решенията на Лисабонската стратегия.
„Това, което може да направи нашата страна, е да започне поетапно, постепенно включване на децата след навършване на петгодишна възраст в системата, за да може през следващите години наистина да кажем, че процентът на тези, които в последствие отпадат от училище, е все по-малък и по-малък”, обясни министър Игнатов. Той цитира данни, според които през последните години броят на отпадащите от училище деца е намалял от 25 на сто до 14 на сто.
Във връзка със задължителното въвеждане на предучилищната подготовка, в срок от една година, общините ще трябва да създадат условия за обхват на всички деца, подлежащи на задължителна подготовка, както и да осигурят  безплатен транспорт за децата до детската градина или училище в най-близкото населено място на територията на общината или на територията на съседна община. „За тази година средствата, необходими и осигурени за реализация на мярката са в размер на 9 млн. лв.”, допълни министърът на образованието.
В законопроекта се предвижда още сериозно завишаване на глобите за родители, които не осигуряват присъствие на децата си в училище.

Още новини