Начало Новини Актуално МС чака финансов анализ Шипка да стане община

МС чака финансов анализ Шипка да стане община

Актуално

До два дни сме готови с искания финансов анализ от Министерския съвет. Очакваме до седмица-две правителството да се произнесе за обособяването на град Шипка като самостоятелна община извън Казанлъшката. Това каза кметът на град Шипка Стоян Иванов. Със заповед на областния управител Йордан Николов на 6 ноември м.г. в Шипка се проведе референдум за отделянето на града като юридически самостоятелна община.

Тогава жителите на планинското градче казаха "да" с впечатляващите 94 на сто, пише вестник Старозагорски новини.
Сред аргументите на хората и кметството за тази промяна са богатството от културно-исторически паметници, свързани с националния и световен туризъм. В землището на подбалканското градче се намират голяма част от културно-историческите паметници в община Казанлък. Там са 14 проучени тракийски гробници с уникални артефакти, като златната маска на тракийски владетел. В град Шипка са и храм-паметникът "Рождество Христово", и монументът на връх Шипка. Стари документи пък сочат, че град Шипка е бил община от 1710 до 1978 година. "От тогава до днес започва и упадъкът на града", категоричен е кметът Стоян Иванов.
Жителите на град Шипка сега наброяват 1280, а с временно пребиваващите са над 1600, информират от кметската администрация. В град Шипка живеят над десет години няколко семейства от Страната на изгряващото слънце. Шипченци гласуваха на референдума с "да", защото смятат, че това е начинът за по-доброто бъдеще на общината, както и за привличане на европейски средства по оперативните програми.

Още новини