Начало Новини Актуално МРРБ очаква 1 млрд. лв. от европейските фондове

МРРБ очаква 1 млрд. лв. от европейските фондове

Актуално
МРРБ очаква 1 млрд. лв.

През пиковата 2008 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), заедно с Агенция П ътна инфраструктура (АПИ) е имало бюджет от около 1 млрд. лв. и ролята на европейските фондове през тази година е била нула. През 2011 г. очакваме да имаме общ бюджет от около 1,5 млрд. лв., от които 1 млрд. лв. ще бъдат от еврофондовете.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след традиционната работна закуска с посланиците на страните членки от Европейския съюз.
Дискусията по ускоряването на европейските фондове беше водеща по време на срещата, коментира министърът и припомни, че ускоряването в разплащанията и изпълнението на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г. е 23 пъти, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. “Същевременно коментирахме всички ситуации с предстоящото ускоряване по изпълнението на Кохезионният фонд, т.е. големите инфраструктурни проекти”, допълни той.
Министър Плевнелиев запозна посланиците с постигнатото през измината година, с конкретните задачи и ангажименти, и планираните приоритети за 2011 г.
“От името на всички колеги мога да кажа, че бяхме изключително удовлетворени от тази дискусия. Чухме за бъдещите планове, които си е поставило министерството, които са доста амбициозни. Ние вярваме, че те ще успеят и изказахме готовност за подкрепа от наша страна”, каза посланикът на Унгария в България Н.Пр. Юдит Ланг в края на срещата.
На въпрос кога ще започне да функционира Държавната компания за стратегически инфраструктурни проекти, министър Плевнелиев отговори, че през месец февруари т.г. ще бъдат готови текстовете, регламентиращи нейната дейност, и ще влязат за обсъждане в Министерския съвет. Компанията ще работи приоритетно по изграждането на магистралите „Струма”, „Хемус” и „Черно море”.
Министърът посочи, че МРРБ е партньор с Европейската инвестиционна банка, която е предоставила ясни препоръки и екшън-планове какво трябва да се случи до м. юни тази година, когато трябва да заработи компанията. Всички стъпки, текстовете в закона, структурите, процедурите по публично предоставяне на услуги, тръжните процедури и концепциите за трите големи проекта - магистралите „Струма”, „Хемус” и „Черно море” ще бъдат разработени заедно от екипите на ЕИБ и МРРБ.
На въпрос дали Държавната компания за стратегически инфраструктурни проекти ще изземе функциите на Агенция „Пътна инфраструктура” министърът бе категоричен, че не се отнемат компетенции от пътната агенция, а й се помага, тъй като е натоварена с твърде много задължения и проекти.

Още новини