Начало Новини Актуално МРРБ дава 2.5 млн. лв. за предпроектни проучвания в пет общини

МРРБ дава 2.5 млн. лв. за предпроектни проучвания в пет общини

Актуално

Британска фирма ще прави предпроектно проучване в Стара Загора в рамките на 10 месеца, което ще завърши с изготвяне на формуляр за кандидатстване към Европейската комисия за финансиране на инвестиционни проекти. Консултантската фирма по проекта „Интегриран градски транспорт в петте големи града" по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. - WYG Интернешънъл бе представена в петък в Община Стара Загора.

Фирмата със седалище в полската столица Варшава, част от WYG group - Великобритания, е спечелила обществената поръчка на МРРБ на стойност около 450 хил. лв. за всяка от петте общини, информира ръководителят на проекта Георги Георгиев. Освен Стара Загора, проектът на МРРБ ще се осъществява още в Пловдив, Русе, Варна и Плевен.

Проучването на консултантите в Стара Загора ще премине през три етапа - дефиниране на целите на проекта, обхват и показатели за изпълнението му, съставяне на подробно предпроектно проучване и накрая - подготвяне на формуляр за кандидатстване в рамките на бюджет от 15 милиона евро, който обаче можел да търпи корекции.
Идеята на Общината е проектът да е фокусиран върху модернизирането и развитието на тролейбусния транспорт, който е 100% общинска собственост, стана ясно на срещата с кмета проф. Светлин Танчев.
"Според нас, усилията трябва да са насочени към модернизиране на тролейбусната транспортна мрежа. В момента с тролеи се обслужват 25% от градските линии. Стара Загора обаче има депо с капацитет да обслужва 120 машини, а наличните са 29. Имаме и 5 токоизправителни станции, които не са достатъчно натоварени, и 19 км въздушна контактна мрежа, изполвана от 1987 г. без основен ремонт. За да се подобри ефективността, има възможност да се разкрият нови линии – например, на мястото на автобус №13 от кв. "Железник" до кв. "Зора", от стадион "Берое" до жп гарата. Има нужда да се модернизират съществуващите станции, депото и да се купят минимум 10 нови тролея", очерта идейният проект на Общината зам.-кметът Белчо Белчев. Изпълнението на проекта ще бъде тясно свързано с интегрирания план за развитие, който Общината трябва да изготви. До края на месеца консултантската група трябва да подготви встъпителен доклад.

Информация: вестник Новината

Още новини