Начало Новини Актуално МОСВ удължи срока на депото за отпадъци в Ракитница

МОСВ удължи срока на депото за отпадъци в Ракитница

Актуално

На 26 август 2011 г. получихме официално писмо от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), подписано от министър Нона Караджова. С него се уведомява Община Стара Загора, че с един месец се удължава срокът за подаване на апликационната форма за депото за отпадъци в Ракитница от 31 август до 30 септември 2011 г. - съобщи ресорният зам.-кмет Белчо Белчев.

Причина за това е, че по внесения проект за одобрение в МОСВ още няма становище.
Предполагам, че през септември Върховният административен съд също ще се произнесе по обжалваното от нас решение на Районния административен съд. Това явно не пречи за кандидатстване, пише вестник Старозагорски новини.
Ние ще кандидатстваме с всички необходими документи и ако становището на ВАС е положително, тогава ще бъдем поканени да подпишем договор и да стартира програмата. Ако няма положително становище на ВАС, няма как да се действа, т.е. няма да се строи депо за отпадъци с произтичащите от това всички последствия за целия регион."
Белчо Белчев каза още, че вече е обявена обществена поръчка за оказване на техническа помощ по изграждане на депото. Предстои да се обявят поръчки за строителството и за строителен надзор. Целта е, докато се чака решението на ВАС, да се пести времето, което е по закон 52 дни от датата на обявяването на поръчката. Това не коства никакви средства на Общината.
"По повод публикацията "От съда в Страсбург следят за делото в Ракитница" на вестник "Старозагорски новини" от 26 август 2011 г. зам.-кметът каза:
"Нищо незаконно не правим. Каквото Министерството на околната среда и водите ни нареди, това изпълняваме. Ако ни покани да подадем документите за кандидатстване - ще отидем, ако не ни поканят докато не приключи съдебното дело - ще чакаме.
Но то писмено ни кани!
Искам още веднъж да заявя, че имаме напълно готови и парцеларни планове, и ПУП. Те не са минали през Общинския съвет, защото обжалваме решението на Районния административен съд, че трябва да има решение по доклада за ДОВОС и тогава да се приемат съпътстващите изисквания.
Документите са разработени, одобрени са от Експертния съвет в Общината и чакаме само решението на ВАС, за да се внесат в Общински съвет за гласуване."

Още новини