Начало Новини Актуално МОСВ: Или Стара Загора изгражда Регионално съоръжение за отпадъци, или затварят сметищата в областта

МОСВ: Или Стара Загора изгражда Регионално съоръжение за отпадъци, или затварят сметищата в областта

Актуално
Стара Загора, Ракитница

От есента на тази година срещу страната ни има образувано наказателно производство заради неизпълнени ангажименти към ЕС по изграждането на Регионални съоръжения за третиране на битови отпадъци, съобразно европейските стандарти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"Ако Общински съвет - Стара Загора, не продължи процедурата по изграждането на Регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци, ще влезем в правомощията си, гарантирани по закон. Ще бъде спряно финансирането по ОП "Околна среда", както и друго финансиране от републиканския бюджет за изграждане на съоръжението. Ще бъде направена проверка и ще бъдат затворени всички действащи в момента депа в региона, които не отговарят на европейските изисквания", заявиха от пресцентъра на екоминистерството.
Припомняме, че на насрочената на 25 ноември т.г. редовна сесия на ОбС - Стара Загора, поради липса на квалифицирано мнозинство, заради отрицателния вот на 14 общински съветници от опозицията, не беше прието предложението за промяна собствеността на 100 дка общинска земя край с.Ракитница, за да се обособи площадка от 350 дка, необходима за изграждането на Регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци. С това де факто беше блокирана процедурата за изграждането на съоръжението и още 10 общини от областта, плюс Твърдица бяха поставени в безизходно положение.

"Това, което стана в Стара Загора, е откровен саботаж. Недоумяваме как заради партийни битки се пречи на решаването на такъв важен проблем", коментираха от пресцентъра на МОСВ.
Общо 13 общини от страната, между които и община Стара Загора, миналата седмица бяха поканени в екоминистерството да представят проекти за изграждане на системи за управление на отпадъците в регионите си на обща стойност 220 милиона лева. Крайният срок за одобрение на работните проекти е до 31 август 2011 г. Датският консултант, който трябва да изготви работния проект за старозагорското съоръжение, е в изчакване до 31 декември тази година. След тази дата, според ресорния зам.-кмет на община Стара Загора Белчо Белчев, консултантът ще напусне България и ще информира ЕК за отказа ни.

"Ако това се случи, след Нова година ще бъдат затворени местните депа, които ползвате", категорични са от МОСВ. Освен сметището на Стара Загора - Мандра баир, тази санкция ще бъде предложена и спрямо всички останали общински сметища от областта, тъй като нито едно от тях не отговаря на европейските стандарти.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини