Начало Новини Актуално Moody's прави преоценка на показатели на четири български банки

Moody's прави преоценка на показатели на четири български банки

Актуално

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service обяви, че предприема корекции на оценки на четири български банки. Причината за това е преоценка на устойчивостта на печалбите и капиталовите им позиции заради увеличаващите се загуби от кредити. Това са Първа инвестиционна банка, ДСК, Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк, се казва в съобщение на Moody's.

От Moody's са редуцирали рейтинга на финансова стабилност на ПИБ от D на D-, a дългосрочните депозитни рейтинги в местна и чужда валута са били смъкнати от Ва1 на Ва2. На всички тези рейтинги е поставена негативна перспектива, което означава, че те могат да бъдат понижени отново.
При ДСК няма промяна на рейтинга на финансова стабилност, като той остава D+, но му е поставена негативна перспектива. Депозитният рейтинг в местна валута бе понижен с една степен, а този в чужда остава без промяна. Перспективите пред тях обаче остават нестабилни, информира Investor.bg.
По отношение на Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк Moody's пък са потвърдени негативните перспективи пред рейтингите за стабилност и депозитните рейтинги в местна и чужда валута. Рейтингът на финансова стабилност на Райфайзенбанк остава D+, a този на МКБ Юнионбанк е запазен на D-.
Според Moody's рецесията в България се изостря, което води до по-голям брой корпоративни фалити, увеличаване на безработицата и свиване на разполагаемия доход на домакинствата. Особено отслабване от агенцията виждат в корпоративния сектор, като това се дължи главно на ниското търсене на български износ от основните партньори на страната и спадът на чуждестранните инвестиции.
Потребителското банкиране също било под натиск заради проблемите на пазара на труда, които водят до спад в потреблението.
Въпреки всичко според Moody's банковият сектор остава печеливш, добре капитализиран и с добри показатели за ликвидност. Като проблем обаче се посочва повишаването на лошите кредити.

Още новини