Начало Новини Актуално Moody's Investors Service промени перспективата на рейтинга на България от стабилна на положителна

Moody's Investors Service промени перспективата на рейтинга на България от стабилна на положителна

Актуално

Международната агенция Moody's Investors Service промени перспективата на рейтинга на България Baa3 от стабилна на положителна. По този начин се възстановява положителната перспектива, която бе дадена преди финансовата криза от септември 2008 г. Това е и първото положително действие във връзка с рейтинга на държава от Европейския съюз след юли 2008 г., се казва в съобщението на рейтинговата агенция.


Това е поредното признание от международните инвеститори и анализатори, че България има най-стабилната фискална политика в Европейския съюз, съобщиха от правителствения прессцентър. Пред нас са няколко трудни месеца, но вече сме показали, че можем да се справим с трудната ситуация и можем да извадим страната от кризата, коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Финансите на българското правителство бяха сравнително устойчиви през финансовата криза от 2008-2009 г., посочва Кенет Орчард, вицепрезидент и водещ анализатор в Sovereign Risk Group на Moody’s. Независимо от тежката рецесия, през 2009 и 2010 г. България ще има много нисък бюджетен дефицит по световните стандарти, запазвайки държавния дълг нисък и стабилен, заявява още той. Анализаторът подчертава, че евентуалното повишение на рейтинга до Baa2 зависи от способността на страната да възстанови растежа и да устои на въздействието на регионалните шокове.

 

Още новини