Начало Новини Актуално Монтират GPS-устройства на автобусите

Монтират GPS-устройства на автобусите

Актуално

От 12 март 2012 г. започва монтиране на GPS-устройства на всички градски и извънградски автобуси - каза за медията ни Диан Костов, организатор пътнически транспорт на фирма Автобусни превози. - В момента има 5 поставени GPS-системи. До два месеца ще се поставят и на останалите 95.

GPS-системата се реализира чрез спечелен европроект на стойност около 100 000 лева. 72% заплаща Министерството на труда и социалната политика, а останалите - фирмата, пише вестник Старозагорски новини.
Системата включва разходомери, отбелязване началото на тръгването на автобуса, възможност за непрекъсната комуникация и информация, която ще се отчита и в Община Стара Загора. Всеки шофьор се идентифицира с карта за начало на работното му време и др.

Въпросните GPS-устройства трябваше да бъдат монтирани в автобусите още през 2009 г., след като частната фирма Автобусни превози сключи с Община Стара Загора договор за извършване на превозвачески услуги за градски и извънградски транспорт. Според клаузите в договора, монтирането им трябваше да е за сметка на превозвача, а целта беше чрез тях Общината да извърша ефективен контрол за извършване на курсовете, за спазване на графиците и т.н.

Досега не е известно защо тази клауза от договора не е изпълнена по време на предходната кметска управа (подписала документа), а ще се изпълнява три години по-късно.

Другият превозвач - общинската фирма Тролейбусни превози, също е започнал монтиране на GPS-устройствата. Предстои да им бъде инсталиран специализиран софтуер от фирмата-изпълнител, за да се отчита очакваното време на пристигане на съответната спирка. Без него може само да се следи в движение ли са тролеите, уточни директорът на фирмата Димитър Авджиев.

До окончателното монтиране на GPS-системи на целия градски транспорт това, което се прави от Общината, е провеждане на постоянен контрол на спазване на графика на автобусите - каза по време на обсъждане на Проекта за интегриран градски транспорт кметът Живко Тодоров. - Тъй като до момента няма GPS-система, на база на която се получават данни в реално време, единственият начин за контролиране е проверки намясто. Затова съм издал заповед, с която е назначена комисия за контролиране и проверяване намясто дали се изпълняват курсовете, дали се извършват редовно. Всички сигнали, постъпили от гражданите, се проверяват.
Известно е, че в София градският транспорт се подпомага на километър - в Стара Загора това няма как да стане, защото не се знаят реално изминатите километри. В момента подпомагането на транспорта от страна на Община Стара Загора се извършва на база компенсациите, които се дават въз основа на карти за пенсионери и учащи се. След подобряване качеството на услугите, след монтиране на съответните устройства ще можем да преминем към един по-справедлив и ясен за хората начин на отчитане и заплащате.

 

Още новини