Начало Новини Актуално Монтираха повече от 30 000 електронни водомера

Монтираха повече от 30 000 електронни водомера

Актуално

Повече от 30 хиляди дистанционни водомера са монтирани в Стара Загора, с което сме водещи в страната, съобщи управителят на ВиК инж. Румен Райков. Монтирането върви от периферията към центъра на града, обхванати са кварталите Железник, Трите чучура, Зора, всички нови жилищни сгради.

Няма срок за подмяната на съоръженията, когато имаме средства, поставяме нови. Когато собствениците пък решат да сменят измервателните съоръжения или да минат през метрологичен контрол, което трябва да се прави на пет години по закон, ние им предлагаме да поставим основа, която е съвместима с електронните глави, за да може да се добавят в бъдеще, пише вестник Старозагорски новини.
Новите сгради са задължени да бъдат оборудвани с дистанционни водомери, за да бъдат присъединени, поясни инж. Райков.

Ползите от внедряването на новите измервателни съоръжения са няколко - те отчитат с максимална точност количеството изразходвана вода, спестяват съмненията, че инкасаторите не посещават редовно домовете, не нарушават спокойствието на гражданите в неудобно за тях време, няма опасност инкасаторите да не намерят стопаните вкъщи и да се наложи повторно посещение. Не на последно място се предотвратяват и кражбите на вода и злоупотребите. Избягва се и субективният фактор, тъй като не е възможно отчитането на повече или по-малко консумирана вода, нито надписване на сметката. Монтирането на всеки 2000 нови водомера означава освобождаването на един инкасатор, добави управителят. Подмяната им е безплатна за абонатите.

Още новини