Начало Новини Актуално Монтажинженеринг АД получи приза Строител на годината

Монтажинженеринг АД получи приза Строител на годината

Актуално
Монтажинженеринг Стара Загора

Голямата награда Строител на годината на Камарата на строителите в България - Областно представителство Стара Загора (КСБ - ОП) тази година отиде при Монтажинженеринг АД. На церемония по случай празника на строителите на 9 ноември в комплекс Верея инж. Кольо Колев, председател на КСБ - ОП, и кметът на града Живко Тодоров връчиха приза на дружеството.

На тържеството присъстваха ръководители на водещи строителни фирми, техни колеги от сродни организации като Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, шефът на РД Строителен надзор Христо Щерев, Емил Гигов от Камарата на строителите в България и др.

За нас е най-важно да има работа. Можем да работим и без награди, сподели Стоян Стоянов, координатор проекти в Монтажинженеринг, след получаването на наградата. Дружеството заслужи отличието с изпълнението на големи инфраструктурни проекти, сред които обекти като варови инсталации в Кошава и Сливница. Тази година очакваните обеми на изпълнени строително-монтажни работи от Монтажинженеринг са от порядъка на 7 млн. лева.
Наградата за строежи категория 3 и 4 получи Еменекс ЕООД с управител Михаил Михалев, при строежи категория 2 бе отличена Енергия ООД с управител Стойо Терзиев, а при строежи категория 1 - Пи Ес Ай АД с изп. директор Тихомир Димитров, информира вестник Национална бизнес поща.

Дойдоха тежки години, Европа се тресе от икономически и финансови проблеми, малки и големи държави имат дългове и проблеми, заяви инж. Колев. В България нас, строителите, кризата ни удари най-жестоко и вече трета година спадът на строителната продукция продължава. През 2010 г. бяха отчетени около 40% по-малко приходи от строителна дейност. Тази година, за първите 6 месеца, отчитаме още 8% допълнителен спад. Няма ги чуждите инвеститори, секнаха външните поръчки, но въпреки всичко ние сме живи и разчитаме, че няма да бъдем задушени, въпреки тежките условия.

Основание ни дава и състоянието, в което се намира КСБ - ОП Стара Загора, която в сравнение със средното равнище на страната се държи достойно. Само един факт - докато средно за страната отпадналите от строителния регистър фирми са около 26 процента, при нас са само 11,5%. През 2010 г. и досега за 2011 г. в област Стара Загора са пуснати в експлоатация 82 нови сгради, припомни инж. Колев. Невъзможно е да се изброят всички, но знакови сред тях са Мол Галерия и комплексната многофункционална сграда на Сити център. Беше пусната в експлоатация пречиствателната станция, обекти като ТЕЦ Ей И Ес Марица изток 1. Работи се активно и по изграждането на автомагистрала Тракия, имаме и един уникален обект в Стара планина - ветрогенераторния парк и много други.

Инж. Колев се обърна към кмета на Стара Загора и заяви, че строителният сектор все повече разчита на държавни и обществени поръчки. Силно се надявам, че новото общинско ръководство ще положи максимално усилие и с наше съдействие ще подобри процедурите по обществените поръчки, за да може следващите тежки месеци да работим в честна среда. Друго не искаме, каза той.

 

Още новини