Начало Новини Актуално Мол Галерия в Стара Загора отваря врати на 11 ноември 2010 г.

Мол Галерия в Стара Загора отваря врати на 11 ноември 2010 г.

Актуално

Българското подразделение на полската строителна компания Globe Trade Centre - GTC България, инвестира 300 млн. евро в четири мола с марката GALLERIA в градовете Стара Загора, Варна, Бургас и Русе. Това стана ясно на пресконференция днес, на която бе представен новият мениджмънт на компанията. Galleria Stara Zagora отваря врати в края на август 2010 г. (откриването беше отложено и Мол Галерия отвари врати в Стара Загора на 11 ноември 2010 г.)

Площта на Galleria Stara Zagora е 26 000 кв. м, в които ще се помещават 130 магазина и предстои да отвари врати в края на август 2010 г. Строителството се движи по план, а сред наемателите ще бъдат Cinema City, хипермаркетът Mеrcator, Domo electronics, Deichmann и Reserved. Предстои да бъдат финализирани договорите за наем с групата Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius), DM и други международни марки.
Другите два проекта в процес на изграждане са Galleria Varna, която ще бъде открита през пролетта на 2011 г. и Galleria Burgas, която се очаква през есента на 2011. Отдаваемата площ на е съответно 38 000 и 37 000 кв. м.
Galleria Russe, чиято площ е 40 000 кв.м е в предстроителна фаза с оглед на ситуацията на пазара, като все още не е определена дата за началото на строителните работи, информира expert.bg.
Общата площ на четирите проекта GALLERIA, надхвърля 300 000 кв. м, а финансирането се подкрепя от UniCredit Булбанк, МКБ, OTP и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Наемните нива в търговските центрове са между 10 и 40 евро за кв. м в зависимост от размера на наетата площ и срока на сключения договор, сподели Ивана Божичевич, лизинг и маркетинг директор на GTC в България.
Първите наематели, които подпишат договор за наем и повярват в нас ще получат по-добра цена, сподели още Божичевич.
"С тези четири проекта България е голямо предизвикателство за мен и моя екип. След 9 месеца очакваме откриването на първия ни търговски център в страната - в Стара Загора. Независимо от трудните условия на пазара, строителството върви с пълна сила, а вече сме си осигурили и популярни наематели", каза още Шалом Мор, мениджър на GTC за България.

В областта на търговските центрове портфолиото на GTC Group включва 18 проекта в района на Централна и Източна Европа, като акцентът неизменно се поставя върху високата ефективност на разработваните проекти в унисон с международните стандарти, както и върху партньорството с най-успешните европейски и местни търговски марки.
В географски план инвестициите на GTC се насочват към проекти в големите градове, като се обмисля и възможност за проект в София.

 

* * *

Вложение от 300 млн. EUR ще направи полската компания GTC в четири мола у нас. Това са търговските центрове Галерия Стара Загора, Галерия Варна, Галерия Бургас и Галерия Русе. Изграждането на последния обаче засега се отлага, признаха от компанията.

Имаме подписани договори или сме на финала на преговорите за отдаване под наем на около 50% от търговските площи в Галерия Стара Загора, съобщи Ивана Божичевич - директор Лизинг и маркетинг в GTC. Наемните нива се движат от 10 до 40 EUR на кв. м. Сега нивата са по-ниски, но когато достигнем запълняемост от 70-80%, ще ги увеличим, защото тогава компаниите, които ще наемат търговски площи, ще се включат в един вече успешен проект, мотивира се Божичевич.

Наемът ще се определя и от оборота на магазините. Тази схема се прилага във варненския мол Варна тауърс, който трябва да отвори врати съвсем скоро. Според специалисти у нас тя се прилага за привличане на наематели в кризата. Оборотът ще се има предвид и при определянето на наема в софийския мол Сердика център, който трябва да бъде открит през пролетта на 2010 г., пише вестник Пари.

Кризата направи собствениците на молове по-изобретателни в тяхното управление. Така Божичевич допълни, че GTC може да поемат довършителните работи в магазините, ако се споразумеят за това с наемателите. Освен това от компанията искат фирмите, които желаят да наемат магазин в който и да е от моловете им, да предостави банкови гаранции. Целта е да се застраховат от бъдещо неизпълнение на договорите. В моловете на Галерия контрактите за наем са за 5-10 г., обясни лизинг директорът. От компанията твърдят, че са успели да отдадат под наем и около 50% в моловете, които изграждат в Бургас и Варна.
В Галерия Стара Загора ще има хипермаркет на Mercator, дрогериите DM, магазини на марките Zara, Bershka, Stradivarius. Общият брой на магазините е 130, а разгънатата застроена площ 26 хил. кв. м. Ще има кинокомплекс с 9 зали. Всичките молове Галерия ще имат кина от веригата Cinema City. Молът в Града на липите има 800 закрити паркоместа. Галерия Стара Загора ще отвори врати през август - септември 2010 г., съобщи Шалом Мор, мениджър и управляващ директор на GTC в България и Словакия.

Галерия Варна ще бъде открит през пролетта на 2011 г., а този в Бургас - през есента на същата година.
Молът в морската ни столица ще има 38 000 кв. м разгъната застроена площ, 160 магазина, кино с 12 зали, хипермаркет Пикадили, ресторанти, зона за забавления и закрит паркинг с 1300 места.
Галерия Бургас е с площ от 37 000 кв. м, 130 магазина, кино с 10 зали, зона за забавления, хипермаркет от веригата Mercator и 1250 закрити места за автомобили.

Още новини