Начало Новини Актуално Може ли образователната система да предложи търсените от бизнеса кадри?

Може ли образователната система да предложи търсените от бизнеса кадри?

Актуално

Работодатели образователна система кадри работаФирмите от региона на Стара Загора, които работят в сектора на производство на химични продукти, декларират, че все по-трудно намират работници и специалисти за предприятията си. Техни представители поискаха среща с работодателските организации и институциите, които имат отношение към проблема. Срещата се състоя в залата на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

На една маса седнаха ръководителите на водещите производствени предприятия от химическата индустрия; зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, която отговаря за образованието; ръководството на Дирекция Бюро по труда - Стара Загора и на Регионалния инспекторат по образование в областта. Работодателските организации бяха представлявани от председателя на Търговско-промишлена палата Олег Стоилов, ръководителят на Стопанка камара в Стара Загора Иван Ленков и Мария Жекова, председател на Клуб на работодателя.

Мария Жекова, която е и управител и собственик на АТЕ Пласт ООД - едно от водещите предприятия в химическия бранш в България, първа дефинира проблема. Университетите подготвят млади хора, които се оказват без нужния опит и практически умения, за да се включат в производството. В Стара Загора през последните години не се провежда практическо обучение на ученици в цеховете на реални фирми. И млади хора със средно образование, което е свързано с химията, липсват, каза Мария Жекова.

Тя управлява фирма за производство на опаковки и фолиа, с приложение в хранително-вкусовата промишленост. За подобно производство кадри през последните години в Стара Загора не се подготвят. Дори не съществува и адекватна информация за това какво и как се произвежда, счита тя. В България от години е внедрена модерна техника и се използват високи технологии. Има и високи изисквания към продукцията, защото често става въпрос за опаковки, които са в пряк контакт с храните.

Работодателите искат да наемат научени млади хора, но се оказва, че подобни професии не са предпочитани сред младежите. Решението, което се прилага в повечето от предприятията - собствено обучение на наетите на работа, също води до проблеми. То струва скъпо на бизнеса и може да се приложи за професии, които са свързани с по-ниско квалифициран труд. Такъв е опитът на ДЗУ АД, където в началото на 2013 година работят около 1000 души. Фирмата събира работниците си от съседните на Стара Загора градове - Чирпан и Нова Загора и от околните села, като им осигурява транспорт. По-високо квалифицирани специалисти преминават през скъпо обучение в чужбина, но много често и те напускат, въпреки опитите на фирмата да предотврати това чрез договорни клаузи. Ръководството на ДЗУ е изненадано, че младежите се справят много по-зле на тестовете за прием на работа от хора, които имат 10 - 15 годишен трудов опит. Проблемът отново е в подготовката им в средното училище.  

Според статистиката с производство на типични химически продукти в област Стара Загора се занимават 34 предприятия, като в тях работят около 500 души. Произвеждат продукция за около 36 млн. лева.  
При разширяване на сферата на дейност допирни точки с химическите производства имат стотици предприятия от Стара Загора. На срещата в залата на Търговско-промишлена палата - Стара Загора присъстваха също и ръководителите на Стандард Профил България, Евриком и Завод за каучукови уплътнители - Горно Ботево. Разговори са водени и с други фирми. Наличието на сериозен проблем с кадрите и подготвеността им да се включат в производството се потвърди от всички.

Стандард Профил България изпълнява дейността си - производство на каучукови уплътнители с приложение в автомобилостроенето - с персонал от 1150 души. През 2012 г. на работа в предприятието са назначени 450 души и се очаква в следващите две години фирмата да обяви свободни места за още 1000 души, сподели изпълнителният директор Петър Ангелов. При такъв брой на работниците текучеството не е малко.
Евриком е най-големият производител в България на парафини и свещи. Предприятието има персонал от 100 души и годишен оборот от 8 млн. лева. Проблемът с кадрите при нас е изключително остър и се задълбочава с всяка година, каза управителят Неделчо Атанасов, който е и един от инициаторите на срещата за намиране на решение.

На този фон съществуващата в Стара Загора Професионална гимназия по биотехнологии и химични технологии Дмитрий Менделеев не е сформирала нито една паралелка през последните три години. Т.е. не е приела ученици. В гимназията през пролетта остават само 18 ученици и след завършване на учебната година, ще бъде закрита, уточни директорът ѝ Марина Стоянова. В момента професионалната гимназия има само един учител на щат. Всички общи предмети се преподават от учители на хонорар.

Причината за липсата на ученици е, че децата не желаят да се запишат в гимназията. Родителите също не ги насочват към училища, които могат да ги подготвят за работнически професии. Според Марина Стоянова приемът на ученици след 7-и и 8-и клас трябва да се регулира от Министерството на образованието и науката и от Регионалния инспекторат по образование и то съобразно нуждите на бизнеса. Според нея успешно регулиране на приема в училищата има в Пловдив, Варна и Бургас и специализираните гимназии там не са останали без ученици.

Може да се мисли за обединяване на паралелките от няколко гимназии в Стара Загора в ново училище с технически специалности, за да бъдат те запазени, а училището да има по-висок авторитет. Но трябва да се стимулира интерес и у родителите към приема в подобни паралелки, каза на срещата директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова. Пример със сливане на средни училища има в Казанлък, но той не се оказал успешен и скоро след това повечето от техническите паралелки са закрити - отново заради липса на ученици.

Бизнесът обаче не приема, че децата са виновни за проблемите с кадрите и ниското ниво на подготовка за основни професии.

Проблемът не е от скоро и вече е критично остър. Лесно решение няма, но усилия трябва да се полагат от всички.

Работодателските организации ще работят за промени в нормативната уредба на национално ниво. Фирмите могат да отворят врати и да поканят децата на възраст между 10 и 15 години да разгледат цеховете, машините и процеса на производство. Учителите и директорите на училища имат добро отношение към бизнеса и могат да са посредници в този процес, потвърдиха от Регионалния инспекторат по образованието. Днес много малко деца са влизали в производствено помещение, а интерес към бъдеща професия трябва да се събуди отрано. Може да се обмисли и доразвие практиката предприемачи да предлагат стипендии на ученици. Подобно финансово подпомагане може да се направи със съгласието на родителите и на училището и да се договори бъдеща работа в конкретно предприятие.

Срещата в Търговско-промишлена палата - Стара Загора завърши с обобщаване на проблема и на мерките за намиране на решения. Със сигурност пътят ще е по-кратък и ще доведе до успех ако има единодействие от страна на работодатели, Община Стара Загора, Регионалния инспекторат по образованието, Дирекция Бюро по труда, младежките организации, медиите...

Може ли образователната система да предложи търсените от бизнеса кадри

Среща в залата на Търговско-промишлена палата - Стара Загора

илко груев

Още новини