Начало Новини Актуално Могилата Шушманец ще се реставрира по проект за 1 115 087 лева

Могилата Шушманец ще се реставрира по проект за 1 115 087 лева

Актуално
Могилата Шушманец

Община Казанлък спечели проект по ОП Регионално развитие, чрез който ще бъде извършена консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец. Стойността на проекта е 1 115 087,29 лева при 100% безвъзмездна помощ, които средства ще бъдат усвоявани чрез Министерството на културата. Храмът в могилата Шушманец край гр. Шипка, община Казанлък, е открит на 28 август 1996 г.

Той е изграден през ІV в. пр. Хр., но е бил използван и като гробница. Храмът няма аналогия на Балканския полуостров, тъй като е единственият тракийски храм с колони и в преддверието, и в камерата. Тук тракийската представа за строежа на Вселената е детайлно разработена. В средата на предверието се издига впечатляваща колона, която завършва с голям диск - символ на слънцето.

Кметът Стефан Дамянов съобщи, че заедно с новите спечелени проекти, общата сума на проектите, по които работи и вече реализира Община Казанлък, заедно с тези, които се осъществяват на наша територия по програми на ЕС, приближава 14 млн. лв. само за първите 6,5 месеца на 2011 г., съобщиха от пресцентъра на община Казанлък.

Още новини