Начало Новини Актуално Могилата Шушманец отворя врати за посетители

Могилата Шушманец отворя врати за посетители

Актуално

могила Шушманец отваря врати посетителиВ най-близко време тракийската могила Шушманец ще отвори врати за посетители, след като приключи нейната консервация, реставрация и социализация. Проектът се осъществи по ОП Регионално развитие и бе финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България на обща стойност 1 115 000 лева.

Проектант е Арт Софт ЕООД с ръководител арх. Иван Райков, а изпълнител на строително-ремонтните дейности е консорциум Шушманец-Шипка, обединяващ фирми от София, Пловдив и Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. Ръководител на изпълнителя е инж. Калин Русев. На заключителната пресконференция днес присъстваха главният архитект на община Казанлък Ивелин Недялков, директорът на ИМ Искра Момчил Маринов, инж. Калин Русев и представители на строителния консорциум, изпълнител на обекта.

Те споделиха, че гробницата е консервирана и реставрирана, като заедно с това е изградена модерна защитна постройка, инсталирана е климатична инсталация, има подходяща вентилация, снабдена е с мобилен влагоабсорбатор, направени са всички необходими дейности по дренажа, поставени са геомембрани, така че да се създаде оптимален режим за съхраняване на автентичните зидове, мазилки и настилки.

Консервационно-реставрационните дейности са извършени от екип на Джовани Димитров.

Предвид разположението на могилата и голямата денивелация, както и откритите в хода на строителството археологически находки, строителните мероприятия са били затруднени, но обектът е изпълнен, съгласно всички изисквания и е приключен в рамките на посочените по проекта срокове, съобщи инж. Калин Русев. До могилата Шушманец са изградени път и пешеходна алея, направено е парадно стълбище и специален подход за хора с увреждания.

Уникалното строителство на могилата Шушманец я прави едно от най-представителните произведения на тракийската архитектура.

Още новини