Начало Новини Актуално Могилата Оструша посреща туристи обновена и с нови експонати

Могилата Оструша посреща туристи обновена и с нови експонати

Актуално
могилата Оструша обновена

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова и заместник-изпълнителния директор на Мини Марица-изток ЕАД Иван Караиванов прерязаха на 25 август, лентата на обновената и модернизирана защитна пострoйка на могилата Оструша. Модернизираното съоръжение позволява да се виждат и нови партерни части от култовия комплекс Оструша, които досега бяха недостъпни за туристите.

Могилата датира около средата на ІV в пр.Хр. Открита е през пролетта на 1993 г. Гробницата се състои от шест помещения - кръгла камера, квадратна камера, две правоъгълни помещения и централна камера - саркофаг, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. Досега достъпна за туристите бе само централната камера. Тя е издълбана от единствен монолитен гранитен блок и тежи около 40 тона, а заедно с каменния покрив надхвърля 60 тона. Камерата е уникална, с оформлението на тавана, който е релефен и във всяко квадратче има красиви цветни изображения. Най- добре запазена е фреската, изообразяваща красива дамска глава. С реконструкцията на гробично-култовия комплекс и обновяването на защитната постройка, чието тържествено откриване бе днес, стана възможно да се разглеждат и основите на светилището, съставени от внушителни гранитни късове. Реконструкцията и модернизацията на защитната постройка бе финансирана с дарение от Мини Марица-изток ЕАД в размер на 15 хил. лв.

В своето слово при откриването на обновеното съоръжение заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов подчерта, че заслуга за тази дейност има Община Казанлък, чието ръководство за първи път е толкова активно за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на територията на общината. Развиването на културния туризъм е един от пилоните за развитие на туризма в България, каза още Иво Маринов. Той спомена също, че Казанлък ще участва на изложението в Токио през октомври т.г. с уникалната тракийска култура и подкрепи инициативите не само могилата Оструша, но и всички 9 гробници, разкрити досега на територията на община Казанлък, всяка уникална със своите особености и тайни, да влязат в Световното наследство под егидата на ЮНЕСКО.

В своето приветствие кметът на община Казанлък Галина Стоянова изказа благодарност към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, към заместник-министър Маринов, както и към дарителя за възможността да направят Оструша едно наистина привлекателно място за посещение на многобройните туристи. По думите на кмета, това е най-красивата от разкритите 9 гробници от всички над 1 000 могили в района, но в същото време състоянието й е било доста жалко. Със средствата от енергийната компания Оструша вече няма нищо с предишното си състояние – тя се е превърнала с исторически обект, представен на туристите по модерен начин.

Само няколко седмици след посещението на министъра на финансите Симеон Дянокв и министъра на културата Вежди Рашидов в Долината на тракийските царе, първите 350 хил. лв. за изработване на Общ устройствен план на Долината и проектиране пълната реконструкция на 3 гробници – Оструша, Хервеция и Грифоните, са в сметката на Община Казанлък, съобщи кметът Стоянова.

Тя подчерта активността на Общината целият могилен комплекс да влезе в ЮНЕСКО като паметник на културата и съобщи новината, че уникалните находки от гробниците в Казанлъшко ще гостуват в Лувъра. Бронзовата глава на Севт ІІІ и предметите, открити в неговата гробница, ще бъдат един от акцентите на експозицията на тракийски съкровища от България, е информацията от самия президент на световния музей Анри Лоарет.

От името на Мини Марица-изток ЕАД, заместник-изпълнителният директор Иван Караиванов обеща и занапред подкрепа за съхраняване на културното наследство в община Казанлък. Директорът на ИМ Искра Момчил Маринов допълни, че това, което се направи сега за могилата Оструша, е свързано не само с нейното съхраняване за поколенията, но и с естетическото й представяне пред света. Кметът Галина Стоянова връчи на заместник-министър Иво Маринов реплика на златния киликс, открит в гробницата Голяма Косматка, а на заместник-изпълнителния директор на мините - грамота и паметен плакет на Община Казанлък, като израз на благодарност за оказаната подкрепа и съдействие.

Още новини