Начало Новини Актуално Могат да се очакват проблеми с доставките на газ за България, според Румяна Желева

Могат да се очакват проблеми с доставките на газ за България, според Румяна Желева

Актуално

Според външния министър Румяна Желева могат да се очакват проблеми с доставките на газ за България по всяко време. Пред журналисти тя обясни, че може да има газови проблеми, тъй като сме 100 % зависими по отношение на газовите доставки от Русия. На въпрос дали трябва да очакваме проблеми през тази зима с доставките на газ, Желева каза: Проблеми трябва винаги да очакваме, при положение, че сме на 100 % зависими, както по отношение на източниците, така и по отношение на маршрута и по отношение на нашите собствени ресурси, които имаме.

Това стана ясно през миналата година по време на кризата, така че винаги трябва да бъде много внимателни, съобщи агенция Фокус. На въпрос какви са нейните прогнози, министър Желева каза, че са за топла зима, но в края на краищата винаги трябва да си напомняме за миналата студена зима, когато стотици домакинства останаха на студено.
По думите на Желева страната ни работи по въпросите за диверсифициране на източниците на газ. Работи се по всички възможни алтернативи, каза тя.
България, заедно с Гърция е подала заявление в ЕК за кандидатстване за свързване на газопроводите между двете страни със средства от плана за европейско възстановяване. Засега проектът се движи добре в ЕК.
Набуко е бил винаги приоритетен проект за ГЕРБ още докато бяхме в опозиция, ние ясно сме подчертавали това. Ние сме проевропейски ориентирани, а Набуко е приоритетен проект за ЕС. Министърът каза, че по-късно през деня ще се срещне със специалния експерт към проекта по въпросите на политическата комуникация – бившия германски външен министър Йошка Фишер. Има нови импулси за преговорите по проекта Бургас – Александруполис, каза тя. По думите й е станало ясно, че новото гръцко правителство има същите опасения по отношение на екологията.
Не мога да имам по-различна оценка за работата ми, от оценката на примера, каза още министър Желева. Днес Желева е извикала за изслушване двамата ни посланици в САЩ и Турция. Това е стандартна и рутинна процедура, когато има дисциплинарно производство в рамките на МВнР. Желева ще изслуша и тяхната версия за изборните нарушения. След това тя ще вземе окончателно решение. 

 

Още новини