Начало Новини Актуално Модерни електрически автобуси ще обслужват градския транспорт на Стара Загора

Модерни електрически автобуси ще обслужват градския транспорт на Стара Загора

Актуално

Управителят на Тролейбусни и автобусни превози ЕООД Георги Станчев и неговият екип бяха домакини при провеждането на първа работна среща във връзка с изпълнение на договор Доставка на 33 нови дванадесет метрови електрически автобуси и допълнително оборудване към тях за нуждите на обществен транспорт в Стара Загора, проект Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора финансиран по Оперативна програма Околна среда 2014-2020.

В срещата участваха г-жа Мирослава Шопова, ръководител на проекта и началник отдел Европейски програми и международно сътрудничество в Община Стара Загора, г-жа Бояна Делева - началник отдел Транспорт в местната администрация и координатор проекта, представители на производителя на електрическите автобусни Irizar E-mobility SL: Иманол Рего - изпълнителен директор, Микел Иризар -търговски директор и Силвия Иванова - представител на Ел бус трак енд коуч България ООД.

На срещата беше обсъден графикът на изпълнение за производство и доставка на 33 броя електрически автобуси. Стартираха дейностите по изработка на спецификации и дизайна на превозните средства и предвидените зарядни станции. Представителите на изпълнителя дадоха пояснения на въпроси за резервни части и гаранционни материали.

Припомняме, че по проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции. На територията на тролейбусното депо ще бъдат изградени две комплектни трансформаторни станции с прилежащата към тях закрита разпределителна за захранване на зарядните станции.

С изпълнението на мерките по този проект количеството на фините прахови частици ще се намали с 0,72 тона годишно, което ще подобри екологичните характеристики за над 130 000 жители на Стара Загора. Общата инвестиция е близо 53,8 млн. лева, като оперативна програма Околна среда 2014 - 2020 г. осигурява безвъзмездно 44,9 млн. лева.

 

Още новини