Начало Новини Актуално Модерна зала за механотерапия получи за рождения си ден Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора

Модерна зала за механотерапия получи за рождения си ден Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора

Актуално

EKТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ инвестира 28 432 лева в реновирането и оборудването с най-съвременна терапевтична апаратура на залата за механотерапия в Дома за хора с физически увреждания в гр. Стара Загора. Залата бе официално открита навръх „рождения ден“ на институцията – 10 октомври като своеобразен подарък за хората, които ползват услугите в него.

Проектът „Енергия за мобилност“, по който бе осъществено обновяването на залата, е част от програмата „Корпоративна социална отговорност“ на „КонтурГлобал Марица Изток 3“и е насочен към една от най-уязвимите социални групи – хората с физически проблеми, които ежедневно водят битка за по-добро съществуване.

Ремонтът подобрява условията за рехабилитация в Дома, в който са настанени над 180 душиот цялата страна, нуждаещи се от продължителна специализирана грижа, а други 30 пребивават за временна рехабилитация.

Потребителите в дома са на възраст между 24 и 80 години. Голяма част от хората, които ежедневно използват залата за механотерапия, страдат от тежки физически заболявания – церебрална парализа, травми на гръбначния стълб, мозъчни удари и др.

Механотерапията представлява комплекс от терапевтични, профилактични и възстановителни упражнения,изпълнявани с помощта на специални уреди, симулиращи естествените движения. С това се цели подобряване мобилността на ставите имускулите, а оттам - да сенормализира функционалната цялост и активност на потребителяслед получени травми и при различни заболявания на опорно-двигателния апарат.

Социалната инициатива на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ има за цел да да гарантира най-високи стандарти на грижата за пациентите и да подобри условията за работа на специалистите в центъра.

Екипа и потребителите на Дома бяха поздравени от заместник кмета на община Стара Загора Иванка Сотирова, заместник областния управител Петя Чакърова, бившият директор на дома д-р Влашка.

„От името на Дома искаме да благодарим на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за новите възможности, които дават както на потребителите на дома, така и на младите медици, които ще ползват обновената зала и оборудване като база за обучение“ сподели д-р Цветкова, която е пряко ангажирана с работата в залата.

„Благодарим на целия екип на Дома за всеотдайната работа, с която превръщат професията си в кауза. Радостни сме, че имаме възможността да застанем зад тази достойна кауза и да подкрепим техните усилия и смелост да се борят“, коментира Надя Синигерска-Бохорова, Мениджър „Корпоративна Социална Отговорност“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Домът за хора с физически увреждания в Стара Загора съществува от 1976 г. и е една от най-големите действащи такива институции на Балканския полуостров. С капацитет за 200 души, той осигурява 15% от грижите за хора, изправени пред тежки физически проблеми в България. Домът в Стара Загора е единственият в страната, който разполага със специално изградена база за рехабилитация, включваща оборудване за физиотерапия, медицинска гимнастика, водни процедури и др.

През последните години „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е отделила над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. През 2018-та година компанията спечели престижната награда за социална отговорност на бизнеса, присъждана от Българския дарителски форум, за най-голям обем нефинансови дарения.

DSC 0663

DSC 0660

DSC 0656

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

 

Още новини