Начало Новини Актуално Модерна спортна зала и обновяване на спортните съоръжения в Стара Загора

Модерна спортна зала и обновяване на спортните съоръжения в Стара Загора

Актуално

Живко Тодоров

Община Стара Загора работи по проект за изграждане на спортната зала с около 6000 места за зрители. Обсъждат се варианти за финансиране на строителството и на другите дейности. Амбициите са това да стане на принципа на публично-частното партньорство, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

- Г-н Тодоров, още в предизборната Ви кампания един от акцентите беше свързан със спорта. Наскоро разбрахме, че идеята за изграждане на модерна спортна зала в града набира скорост. Как стоят нещата?

- В напреднала фаза сме на разработване на проекта за спортната зала. Когато бъде готов, ще го предоставим за обсъждане на обществеността и ще търсим варианти за финансирането му. Искаме да направим нещо хубаво за града, което ще е уникално и за България с модерната си визия и многофункционалност. Предвижда се залата да бъде с капацитет от около 6000 места. Идеята е тя да е средище на спортни събития, на концерти и на други мероприятия. Залата може да стане притегателен център на само за старозагорци, а и за Сливен, Хасково, Ямбол, Казанлък. В тези градове няма подобни съоръжения. Освен това, Стара Загора се намира в центъра на България и е удобен град за организиране на различни събития.

Залата ще е на територията на бившите казарми в кв. Казански. В момента се извършва заснемане на терена. След това ще го поискаме от Министерството на отбраната. Ще разработим идеен проект, който в техническата си фаза ще е готов до края на 2012 година. Предвиждаме изграждането да стане на принципа на публично-частното партньорство.

Не мога да се ангажирам в момента с конкретни срокове, но ще се опитаме да изненадаме приятно съгражданите си.

- На тенис кортовете зад Пощата също предстоят реформи. Какво предвиждате там?

- Тенис кортовете ще останат, но пространството зад сградата на Пощата ще бъде доразвито. Ще изградим футболна площадка в съседство до тях. Ще има стрийт фитнес и детски площадки. Ще се оформи голям спортен център на открито. Със скейт клуба ще водим разговори за обновяване и модернизиране на площадката. Имаме амбицията да направим и баскетболни площадки, още не сме решили къде ще е тяхното място. Всички съоръжения ще са достъпни за старозагорци. Ако има такса за ползване, тя ще е минимална. В момента проектът е внесен за одобрение и мисля, че до края на август ще стартираме строителството.

- Вие сте спортен човек. Олимпиадата в Лондон започва. Кои са спортовете, които непременно ще следите?
- Ще се опитам да гледам Олимпиадата, поне с едното око, защото няма да ми остане много време. Най-много харесвам леката атлетика. Тя е един от най-атрактивните спортове. Ще гледам и борбата. Знаете, че старозагорецът Христо Маринов участва. Пожелавам му да е здрав и да ни представи достойно!
Другият ми любим спорт - футболът, не е свързан с особени надежди. Хубавото, поне за Стара Загора е, че съвместното ни партньорство с ПФК Берое води до много полезни неща за Стара Загора, за градския стадион, помощните игрища, лекоатлетическата писта. Толкова много години нищо не е правено за тези съоръжения! Реконструкцията им ще даде възможност на старозагорския спорт да дръпне напред, ще можем да домакинстваме на големи спортни събития. Перспективата е огромна. На фона на конкуренцията с други големи градове стоим добре и с реализацията на тази амбициозна програма ще бъдем в по-изгодна ситуация.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

По инициатива на Живко Тодоров за първи път в България Стара Загора бе домакин на финален турнир по канадска борба, който събра 8-те най-добри в света. На снимката Живко Тодоров е с председателя на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров и с победителите в турнира - Арсен Липиев, Тод Хътчингс и Красимир Костадинов.

 

Още новини