Начало Новини Актуално Модерна апаратура за Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Модерна апаратура за Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Актуално
апаратура здравен туризъм

С два нови хистероскопа - ригиден и флексибилен, дарени от Зонта клуб, разполага вече Комплексният онкологичен център в Стара Загора. Ригидният хистероскоп се използва за ранно диагностициране, а флексибилният - за диагностика и оперативно лечение на онкологични заболявания на женските полови органи. Апаратурата ще бъде доставена до 30 дни.

След като бъде монтирана и се премине 5-дневно обучение в Майчин дом, ще може да се започне работа, пише вестник Старозагорски новини. Това стана ясно на кръгла маса на тема Предимствата на хистероскопията при опазване здравето на жените от онкологични заболявания, проведена в рамките на проекта Опазване здравето на жените от онкологични заболявания.

Ясен Кожухаров - представител на фирмата доставчик, презентира уреда пред специалисти, представители на здравни институции, дами от клуба и други гости. Тази модерна апаратура означава по-добро качество и повече прегледани пациенти. Ранната откриваемост на онкологични заболявания при жените за 2010 година е 87%, спрямо 85% за 2009 година, като средната откриваемост за страната е 81 - 82%. С този апарат за ранна диагностика могат да се предотвратят много радикални операции, с тези думи д-р Петьо Чилингиров - директор на Онкологичния център, благодари за дарението.

Хистероскопът е закупен за нуждите на Комплексния онкологичен център по проекта Опазване здравето на жените от онкологични заболявания, финансиран по дарителската програма на Загорка АД Създаваме по-добро бъдеще и благодарение на множеството благотворителни инициативи на Зонта клуб - Стара Загора.

Още новини