Начало Новини Актуално Моделът на ценообразуване в ДЕКВР трябва да се промени

Моделът на ценообразуване в ДЕКВР трябва да се промени

Актуално

модел ценообразуване ДКЕВР да се промениПо думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев изцяло трябва да се промени моделът за ценообразуване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), защото в момента той е изключително некоректен.

Сега се разглеждат като база направените разходи, без да прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършените разходи по пазарни цени или просто една предоставена фактура, заяви Добрев пред ТВ7, цитиран от econ.bg.

Според него това положение се отнася най-вече за инвестициите, тъй като те се предлагат и приемат от страна на държавния регулатор на базата на тази фактура.

Що се отнася до високите сметки за електроенергия по думите на енергийния министър може да има индивидуални случаи, в които електромерите не са засичани правилно. Освен разследване на причините за високите сметки за електроенергия, ще проверим редица сигнали, подадени от клиенти, каза Добрев.

Междувременно протестите срещу високите сметки продължават. Днес в 12.00 часа, пред сградата на Държавната енергийна комисия, ВМРО организира протест под мотото На бунт срещу високите сметки. Очаква се нови протести да има и в Благоевград, и на други места в страната.

Делян Добрев обясни, че от днес започват проверки на няколко десетки електромери в столицата, а от утре в цялата страна. Проверката на електромерите ще се извършва от Български институт по метрология (БИМ), за да гарантираме обективността, предаде агенция Фокус.

В публична проверка на електромер в столицата ще се включи и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Уред на абонат, подал жалба срещу ЧЕЗ, ще бъде свален и предоставен за измерване в Българския институт за метрология.

Междувременно ДЕКВР се очаква да отчете днес какви проверки е назначила в електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Енерго Про и И Ви Ен (EVN) - след серията масови протести в цялата страна. Проверка тече и в Топлофикация София, съобщава bTV.

Очаква се проверките да приключат до 10 дни. Също днес регулаторът се очаква да обсъди публично и новите правила за търговия с ток - документ, който се чака както от Европейската комисия, така и от всички големи фирми консуматори и търговци на ток. С тези правила още тази година у нас трябва да има реална конкуренция на пазара на електричество.

Абонатите, дори и домакинствата с много голямо потребление на енергия, така ще могат сами да избират и решават от кой доставчик да си купят електричество. С идеята за такава конкуренция преди повече от две години държавата задължи доставчиците в сметките за електричество да ни разбиват цената на потребената енергия подробно по пераq за да си правим сами сметка токът от кой доставчик ще ни излезе най-изгодно.

Още новини