Начало Новини Актуално Мобилният телефонът на Google обещава чудеса

Мобилният телефонът на Google обещава чудеса

Актуално

Телефонът на Google – Nexus One – вече не е мистерия. Дългоочакваният апарат беше официално представен във вторник, като беше окачествен от създателите си като „супертелефон“ и нов етап в развитието на операционната система Android.

Смятам, че ще видите сами как той (Nexus One) преминава отвъд възможните граници на мултифункционалния телефон, заяви Питър Чоу, изпълнителен директор на тайванската компания НТС, която ще произвежда новия апарат.
Google отдавна присъства на пазара на мобилни телефони, предлагайки на производителите своята операционна система Android. Nexus One обаче е първият, върху който се появява логото на компанията, откъдето е и квалификацията „телефонът на Google”. Той е и първият директно продаван от интернет гиганта телефон, който създаде за целта онлайн магазин, насочен към клиенти от САЩ, Обединеното кралство, Хонконг и Сингапур.

Докато iPhone се разпространява в САЩ ексклузивно от оператора AT&T, Nexus One ще бъде съвместим с която и да е мрежа, използваща GSM стандарта, срещу цена за потребителите от 529 долара.
Все пак цената ще е 179 долара, ако апаратът се купи с абонамент към T-Mobile – американското подразделение на Deutsche Telekom.
T-Mobile ще има още едно предимство пред конкурентите – апаратът, който ще е съвместим с тях (по-конкретно с Verizon и Sprint в САЩ), ще се появи чак през пролетта.

В Европа пък Google има партньорство с британската Vodaphone. Компанията у нас има партньорско споразумение с МТел, докато iPhone в България се разпространява от Глобул. Nexus One ще се продава на Стария континент към средата на годината.
Nexus One използва версията 2.1 на Android – същата версия, която имат телефоните Droid на Motorola, уточнява Investor.bg. Според Google различното е, че при техния модел има някои иновации като например 3D графики.

Решението на Google да създаде свой собствен мобилен телефон може да изглежда като лудост на пръв поглед заради жестоката конкуренция на пазара на смартфони, доминиран от експерти като Nokia, Motorola, RIM, Apple и Samsung.
Досега интернет гигантът си партнираше с редица големи производители на мобилни телефони, за да разпространи колкото се може повече сред потребителите своята операционна система за мобилни устройства Android, пише CNN.
Днес обаче ще се състои официалното представяне на дългоочаквания телефон на Google, известен под името Nexus One. Той ще даде възможност на компанията да ускори иновациите в перспективния сектор на мобилните устройства.
Според анализаторската компания IDC бъдещето принадлежи на мобилните технологии и ако има собствен мобилен телефон, Google ще контролира не само хардуера, но и софтуера, и така ще може да ускори нововъведенията.

Операционната система Android предизвика добри отзиви с възможността си да поддържа различни приложения. Но докато Google няма собствен телефон, много от новите приложения ще се разработват за платформите на Apple, RIM и Microsoft.
Към третото тримесечие на 2009 г. телефоните, базирани на операционната система Android, представляват 5% от всички устройства на пазара. Пазарният дял на iPhone е 29%, а този на Blackberry е най-голям и възлиза на 44%, съгласно данните на IDC.
В момента на пазара съществуват десетки мобилни телефони, базирани на Android, но те често са произведени от хардуерни компании, а не от софтуерни. Това означава, че колкото и тясно да си сътрудничи Google с тях, това не е достатъчно, за да се въвеждат навреме всички подобрения.
С производството на свой собствен телефон Google ще може да покаже всички възможности на Android и ще има реалната възможност да догони лидерите на пазара на смартфони.

 

* * *

Най-голямата интернет търсачка в света Гугъл ще се конкурира в бъдеще с производителите на мобилни телефони. С модела "Nexus One" фирмата се впуска в технологическата надпревара на смартфон-пазара.

Още преди две години се спекулираше, че Гугъл ще излезе на пазара с мобилен телефон. Тогава бе представена обаче само оперативната система "Андроид" - софтуерната платформа за мобилни уреди като смартфон. От няколко дни смартфонът "Nexus One" е на пазара. Тежи само 130 грама, а тачскрийнът е 9,4 см. В САЩ телефонът на Гугъл струва 530 долара.

Нов терен за Гугъл

Не функциите са онова, което прави "Nexus One" неповторим, а по-скоро фактът, че фирма, която няма нищо общо с бранша, за пръв път разработва и пуска на пазара собствен хардуеър, коментира www.dw-world.de. Експертите са скептично настроени относно прогнозите, че "Nexus One" ще изтласка от пазара iPhone. Те се съмняват, че Гугъл ще успее да създаде маркетингов апарат и мрежа за пласмент, с които да завладее пазара. Но това не е и приоритет на Гугъл. С модела "Nexus One" фирмата не иска да се превръща в конкурент на Apple, а по-скоро на мобилните оператори. Те доминират пазара, като предлагат мобилните уреди на ниски цени, но обвързват клиентите с дългосрочни договори.

Всички екстри

Гугъл е внедрил в смартфона "Nexus One" всички възможни функции, които правят и самата интернет-търсачка толкова разнообразна, привлекателна и комуникативна - освен Google Mail, в мобилния телефон са интегрирани и програма за сортиране на снимки, навигационният софтуер Google Maps и наскоро дигитализираният Google Earth. Само едно докосване на екрана - и снимките се транспортират към онлайн-платформата Picasa, а видео записите - към YouTube.

Има и вградена функция за времето с интересна екстра - чрез GPS-сигнал телефонът разпознава местоположението ви и изпраща информация за времето в региона, в който се намирате. Телефонът реагира само на гласови команди - например при търсенето на адреси в Google Maps.

Apple е на ход

Конкуренцията обаче не спи. Apple вече се подготвя да излезе на пазара с поредната си иновация - тачскрийн компютър. Още през януари ще бъде представен новият модел с 10-11 цолов екран. С други думи, уредът ще е по-малък от iPod-Touch и по-голям от преносим компютър. С тачскрийн-компютъра на Apple, разбира се, ще могат да се гледат филми на път, да се играят компютърни игри или посто да се сърфира в интернет.

 

Още новини