Начало Новини Актуално Мним полицейски началник измами управител на хотел в Стара Загора

Мним полицейски началник измами управител на хотел в Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Управител на хотелски комплекс стана жертва на телефонна измама в Стара Загора. Непознат се обадил на служебния телефон на 27 декември в 21,30 часа и се представил за началника на Районното полицейско управление. Той поискал съдействие от служител, владеещ английски език, да превежда на задържан чужденец.

Управителят на хотела се свързал със своя колежка, която след разговор с измамника закупила ваучели за предплатени разговори към мобилен оператор на стойност 105 лв. и издиктувала кодовете за зареждане. По случая е образувано досъдебно производство.
От пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора припомнят, че в областта бяха извършени няколко измами по схемата Преводачески услуги

Как го правят :
На служебен телефон в преводаческо бюро, туристическа агенция или в учебно заведение се обажда лице, представящо се за полицейски служител (комисар, следовател или началник на РУ Полиция), което се интересува от човек, владеещ определен чужд език. Мнимият служител на реда обяснява, че в полицията се е явил чужд гражданин, който е жертва на измама или задържан за престъпление и е необходим преводач. Уверява потърпевшия, че няма някакви специални изисквания, той няма да се подписва никъде, нито да свидетелства. Очаква само да преведе на разследващите обясненията на чуждия гражданин, за което ще получи добър хонорар от адвоката му (обещаваната сума е обикновено е няколко стотин лева). Скоро след това, “адвокатът” се свързва с преводача и моли да занесе на клиента му цигари или храна и да купи няколко предплатени карти и ваучери, за да може чужденецът да се свърже с близките си. За тази услуга, адвокатът обещава допълнително трицифрена сума. Обикновено след този разговор, отново се обажда служителят на полицията с указание как да се стигне до съответното управление. Това обаждане създава усещане за достоверност и хората изпълняват поръчките на “адвоката”. Когато закупят ваучерите и продиктуват номерата им за активиране на адвоката, контактите се прекратяват.

Как да се реагира:
1. Веднага позвънете на тел. 166 или тел. 112 (избират се безплатно) и направете насрещна проверка има ли такъв служител и такъв случай.
2. Не се съгласявайте да купувате ваучери и да диктувате номерата им по телефона на хора, които никога не сте виждали.

Още новини