Начало Новини Актуално Млекопроизводителите получават субсидии до края на годината

Млекопроизводителите получават субсидии до края на годината

Актуално

Млекопроизводителите ще получат субсидии на глава животно за 2009 година, заяви министърът на земеделието и храните д.-р. Мирослав Найденов. Това ще стане след като бъде готова идентификационната система за животните. Министър Найденов припомни, че е разпоредил на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) системата да заработи до 1 декември.

След тази дата ще започне изплащането на субсидии на глава животно. Те ще получават средства до 2011 година. Новата система ще позволи пълно синхронизиране на информацията за животните между НВМС и ДФ Земеделие, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.
Министър Найденов обяви, че са разсрочени с една година нисколихвените кредити на фермерите към Държавен фонд Земеделие. Той събира ръководствата на търговските банки в България на 17 септември, за да обсъдят финансирането на млекопроизводителите и останалите земеделски стопани. Целта е да се обсъдят възможностите за осигуряване на средства за модернизацията на българските ферми. „Вече договорихме с Европейската комисия отсрочка от две години за въвеждане на европейските ветеринарно-санитарни норми във фермите така, че да не бъдат затворени”, заяви министър Найденов. Фермите трябваше да бъдат затворени до края на тази година.   
Министър Найденов декларира, че ще поиска техническа помощ от ЕС по отношение на обучението на фермерите и разясняване на хигиенните изисквания, които трябва да прилагат. До момента само 3000 български ферми отговарят на европейските изисквания от над 83 000 ферми. Удължаването на преходния период ще предостави възможност на млекопроизводителите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС. След изтичане на този преходен  период, за да предават млякото си за преработка в млекопреработвателните предприятия, фермите ще трябва да са покрили изискванията за сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, здравен статус на животните и хигиена на добива на млякото, които да осигурят необходимото според европейските норми качество на добиваното мляко.
Министър Найденов допълни още, че Европейската комисия разблокира и програма САПАРД, с което фермерите ще получат блокираните до момента субсидии.

 

Още новини