Начало Новини Актуално Млечните продукти с растителни мазнини трябва да имат етикет Вредно за вашето здраве

Млечните продукти с растителни мазнини трябва да имат етикет Вредно за вашето здраве

Актуално
продукти растителни мазнини етикет вредни за вашето здраве

Млечните продукти с растителни мазнини трябва да носят етикет Вредно за вашето здраве, както се слага на цигарите. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на дискусия Чиста храна, организирана от вестник 24 часа. Такъв етикет за сега, обаче, не може да се сложи, тъй като има хора от бранша, които са против новата наредба за млечните продукти.

Затова на този етап само разделяме продуктите с животински от тези с растителни мазнини на витрините в магазините, каза министърът. Той допълни, че ще се продължи в посока да не бъде подвеждан потребителя, съобщиха от земеделското министерство. Срам за България е саламуреното сирене да бъде с растителни мазнини, допълни министър Найденов. Според него именно заради некачествената храна България е на първо място по сърдечно-съдови заболявания в Европейския съюз. Предстои наредбата да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. След забележки от Европейската комисия, те ще бъдат нанесени и ще влезе в сила от 1 януари 2013 г. и няма да има отстъпление. Бизнесът с палмово масло е за милиарди и лобито е много силно, посочи министър Найденов.

Наредбата ще влезе в сила от следващата година, въпреки внесената жалба от някои от сдруженията на бизнеса, които я атакуват в съда, каза още министърът. По думите му човешкото здраве не може да се мери с пари.

Не се намесваме на пазара, каза зам.-министър Цветан Димитров. Например, Франция иска увеличаване на митата за внос на палмово масло в ЕС. Според него целта на наредбата е суровината от българските животновъди да влезе в млекопреработвателните предприятия. Затова се субсидира този сектор. Освен това се създава принадена стойност в българската икономика.     

Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите посочи, че палмовото масло се внася нерафинирано и то съдържа канцерогенни вещества. Председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, каза, че ако се приеме наредбата, тя трябва да се изпълнява и да има контрол. България има няколко продукта, с които е позната и това са киселото мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. Нека да запазим тези продукти, допълни Зоров.

Велимир Бояджиев, изпълнителен директор на Лактима, каза, че не са против наредбата в частта за съдържанието на растителни мазнини, а заради наложения непазарен подход.

Още новини