Начало Новини Актуално Младен Стоянов: За българина кризата тепърва предстои

Младен Стоянов: За българина кризата тепърва предстои

Актуално

Младен Стоянов: За българина кризата тепърва предстоиОбщото състояние на бизнеса у нас е трагично точно поради причината, че имаме много малко български продукти. Ако работиш на ишлеме или изпълняваш поръчки от други страни, си зависим. В България липсва и достатъчно инженерен продукт, казва Младен Стоянов, управител на Бултех 2000 ООД.

- Г-н Стоянов, какво се случва във Вашия бизнес?

- Бултех 2000 ООД се развива успешно, което не е случайно. Още при създаването му имахме ясна визия накъде вървим. Започнахме в едно мазе няколко инженери от ДЗУ с идея да създаваме краен, високотехнологичен продукт. Единствените ни начални капитали бяха нашите мозъци. Идеята да разработваме високотехнологични собствени продукти днес ни дава независимост. Нямаме проблеми с кризата.

- Коя е печелившата стратегия, според Вас?

- Ние поддържаме развоен отдел. За съжаление, в младото поколение почти няма ориентация към инженерството, а това е сред най-важните насоки. Не може да има продукт без инженери, с всичкото ми уважение към останалите професии. Много от младежите у нас се насочват към специалности във ВУЗ, колкото да завършат висше образование - мениджмънт, финанси... Забравят факта, че те няма как да съществуват, ако няма инженерен продукт. Ако работиш на ишлеме или изпълняваш поръчки от други страни, си зависим.
Не може да бъдеш конкурентен без собствен продукт, инженерни кадри, които да го развиват и той да се съревновава с всякакъв друг.
Общото състояние на бизнеса у нас е трагично точно поради причината, че имаме много малко български продукти. Предприятията изпадат в тежко положение, защото работят по поръчки, за чужди фирми, а не собствени продукти. Нашата фирма има собствени продукти, продължаваме да инвестираме в тях, заемаме все по-сериозен пазарен дял и закономерно се развиваме напред. Инженерите ни постоянно разработват продукти, постепенно и тях вкарваме на световния пазар.

- Вие имате разнопосочен бизнес, къде върви най-добре?

- В млечната промишленост сме в непрекъснат възход, който тази година очакваме да е най-голям. Преди месец назначихме нови 20 души, за да увеличим производството. Основен продукт са ни млекоанапизаторите. Имаме нов тип, за нов начин на изследване на соматичните клетки, който в момента автоматизираме напълно. Имаме нови продукти и за винарската промишленост - разработваме анализатори на вино. В момента са в разработка и продукти за микроскопски анализ на картини с невронни мрежи. Синът ми, който завърши в чужбина компютърни науки и математика, се завърна от Америка, работи във фирмата и разработва това - анализ на образи с невронна мрежа. Това е напредничаво програмиране, крачка в бъдещето, което отива към изкуствения интелект. Една картина под микроскоп може да каже най-различни неща, например за млякото - брой соматични клетки, а у човека може да прецени кое е соматична клетка, кое е замърсяване, кое е въздушно балонче и т.н. Това се опитваме да направим в момента с компютърна програма, която да използва такъв вид програмиране - невронна мрежа. Ако успеем, смея да кажа, че постигаме широк хоризонт. След това може да се изследват всякакъв вид микроскопски картини, защо не и кръв, урина. Представете си в бъдещето и в домашни условия да си правиш кръвна картина или картина на урината... Работим и инвестираме, все в неща, които не се правят по света, и имаме успехи.

- Основата на успеха?

- Инженерният състав. Оттам идва ефективността. При нас тя не е 10 - 15%, а над 100%. Високотехнологичните продукти винаги имат по-голяма степен на печалба.

- А пазарите Ви?

Младен Стоянов- Продаваме на над 60 пазара в света - в Африка, в Южна и в Северна Америка, в Азия, Китай, Украйна, Турция, Египет, Аржентина, Бразилия, много са. В България бизнесът ни има стабилитет, а най-големият ни пазар в момента е Индия.

- Със самолетостроенето докъде стигнахте?

-Тази година, може би до края налятото, Алдо-50 ще бъде готов. Резултатите са положителни, доволни сме от постигнатото. Движим се по-бързо, отколкото очакваме. Ще стане и той. Очакваме и производство, оптимисти сме.

- Кризата отшумява ли, според Вас?

- Не. Аз лично смятам, че тя тепърва предстои за българина. Нашата икономика е базирана в голяма степен на поръчки, а западните инвеститори се отдърпват. Не знам поради каква причина. Имам лични впечатления от познати. Има напрежение и в банковия сектор, по мое мнение. Има и бизнес, който се развива добре, но не съм видял управляващите да поискат акъл. Населението иска пари, средства за живот, работа. Но това може да дойде от бизнеса. А ако няма продукт, производство, няма как да стане. В основата на всичко са предприемачът и добре структурираният бизнес. Трябва да се привлекат специалисти, инженери, хора, които могат да създадат продукт в тази държава.
Всяко правителство е обречено на неуспех, ако няма икономика, производство, продукт.

- Впечатлението за бизнеса в Стара Загора?

- Тук е сравнително добре на фона на България. Индустриален град сме, държим се.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Още новини