Начало Новини Актуално Младежкият общински съвет в Стара Загора започва кампания срещу наднорменото тегло

Младежкият общински съвет в Стара Загора започва кампания срещу наднорменото тегло

Актуално
здравословно хранене

Ученикът от Търговската гимназия Денис Димитров, избран за кмет на Млада Загора и Младежкият общински съвет започват кампания срещу наднорменото тегло и затлъстяването сред подрастващите. Проблемът е сериозен и не е от скоро, но е тревожно, че се задълбочава. В световен мащаб около 50 - 60% от възрастното население е с наднормено тегло, а при децата процентът е 40.

Осем на сто от тях са със затлъстяване. Последното национално проучване в България през 2004 г. показва, че при децата от 7 до 18 годишна възраст, с наднормено тегло са 20%.
Младежкият общински съвет на Стара Загора разработва кампанията на няколко етапа.
Ще раздаваме информационни материали по училищата в Стара Загора и ще обясняваме на децата за опасностите, които водят след себе си излишните килограми. Също така ще им обясним как могат да се хранят рационално, за да избегнат нежеланите проблеми, съобщи Денис Димитров.
Младежкият общински съвет разработва и спортна програма, в която да привлекат много свои съученици.
Много е радостно, че точно младежка организация се е ангажирала с този въпрос, коментира д-р Росица Николова, старши инспектор в дирекция Опазване на човешкото здраве  в РИОКОЗ - Стара Загора
През 2008 г. е направено проучване в България, само сред първокласниците. Според него децата с наднормено тегло са 30%,  а от тях 17% страдат от затлъстяване.
То води до влошаване на здравето, до намаляване на работоспособността, до социална изолация, а и често до другата крайност - анорексия.
Причините за наднормено тегло са няколко и са известни на всеки, но трябва да се полагат лични грижи, за да се преодолее и избегне този проблем. Специалистите са категорични, че първото условие е да се осигури редовно и ритмично хранене, което включва задължителна закуска и вечерята да не е по-късно от 19 часа.
Тъй като животът е динамичен и това трудно може да се спазва, за предпочитане е да се консумират веднъж в седмицата тестени изделия, дюнери и хамбургери. Те успешно могат да бъдат заместени със сандвич от пълнозърнест хляб и сухи меса - като шунка и филе, съветва д-р Росица Николова.
Към здравословно хранене започнаха да се ориентират и ресторанти. Включително и в Стара Загора се предлага здравословно меню.
Изброени препоръки за здраво и добре изглеждащо тяло, трябва да се съчетаят с повече движения и физически упражнения.

Още новини