Начало Новини Актуално Младежки организации от Стара Загора ще проведат състезание за млади автомобилисти

Младежки организации от Стара Загора ще проведат състезание за млади автомобилисти

Актуално

На 28 и 29 май  2010 г. комисията по превенция към Младежки общински съвет – Стара Загора, форумът на младите любители на автомобили STZCARFАNS, Български младежки червен кръст -  Стара Загора и АСК – Стара Загора Рали Тим организират второ издание на състезанието за млади автомобилисти Младите водачи реагират. 

Целта на проявата  е да привлече вниманието на младежите, наскоро придобили правоспособност към рисковете на пътя и отговорността им като водачи на МПС, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.
Няколко тежки катастрофи с изключително тежки последствия през последните години поставиха акцент върху отговорността и подготовката на младите водачи.   Превишената скорост, отнемането на предимство и управлението след употреба на алкохол са сред основните грешки, допускани от младите хора –  грешки в редица случаи с тежки и необратими последици. В отговор на черната статистика, с мотото “Скоростта е опция на автомобила, безопасността е опция на водача” четирите младежки организации канят своите връстници да премерят сили и умения в познаване на Закона за движението по пътищата, майсторско управление на МПС и оказване на долекарска помощ.
Събитието ще се проведе на 28 и 29 май 2010 г.  със съдействието на  Община – Стара Загора, ОД МВР, СБА, БЧК,  Младежки дом и Професионална гимназия по механотехника и транспорт с подкрепата на Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи, Ауто Виа, Автохит Трей ООД, Ай Енд Джи Брокер, Карад ООД, ЕТ Дечко Неделчев, и др.
Състезанието ще се проведе в два етапа – теоретичен и практически.
На 28 май от 17.00 ч.  в ОД МВР – Стара Загора на ул. “Граф Игнатиев” 16 всички желаещи да докажат шофьорските си умения,  ще решават листовка по Закона за движение по пътищата. Участниците, показали най-добри резултата на теория във всяка от възрастовите групи, ще бъдат допуснати до практическия етап. Той  ще се състои на 29 май  от 15.00 ч. южно от стадион “Берое”. В него младите автомобилисти ще премерят сили в майсторско управление на МПС (полигон) и в оказване на долекарска помощ. Извън състезателната програма са предвидени съпътстващи прояви – уъркшоп, изложение на автомобили, игри с публиката и демонстрации.
За участие може да кандидатства всеки правоспособен водач на възраст до 26 г. Участниците ще бъдат разделени в два отбора – на “младите водачи” (на възраст до 20 г. и със стаж зад волана до 1 година)  и на “опитните  шофьори”  (на възраст до 26 г. и с над 2 г пит като водачи на МПС).  Правоспособните водачи, желаещи да се включат в състезанието могат да се запишат до 28.05.2010 г. на адреси: rdvrsz@mvr.starazagora.net ; iskra_mldom_stz@abv.bg ; sba_raser@abv.bg  или да се явят в ОДМВР на 28.05. в 17.00 ч. По изключение, записвания и решаване на листовки ще се допуснат и в 14.00 ч - непосредствено преди практическия етап на състезанието, но участникът трябва да е заявил предварително желание за участие на някой от посочените адреси или на тел. 665 358 до 16.00 ч. на 28.05.
В първото издание през 2009 г. 21 момчета и 3 момичета на възраст от 18 до 26 г., показаха уменията си в майсторско управление на автомобил, като изпълниха  различни елементи  (змейка, коловоз и няколко вида паркиране), в оказване на долекарска помощ и познаване на ЗДП.  Тогава трима младежи в абитуриентска възраст, благодарение на добрата си подготовка и прецизното си шофиране победиха по-опитните си колеги и  изкачиха почетната стълбичка.   Първи шампион в състезанието стана  18-годишният Никола Андреев –  днес вече абитуриент от Математическа гимназия, въпреки че имаше само един месец стаж зад волана., Той не само допусна най-малко грешки в теоретичния тест, но и премина трасето без нито една наказателна точка. Кой ще стане следващият носител на титлата “най отговорен млад водач” -  нека разберем заедно на 29 май.

Още новини